zaterdag 31 december 2011

Molen- en Merentocht in een vorstloos jaar

"Er is in 2011 in De Bilt slechts één dag geweest waarop het de hele dag is blijven vriezen. Dat was, met de hakken over de sloot: want maximaal -0,1º, 31 januari. De laatste keer dat een jaar minder ijsdagen (nul dus!) telde was 1990. Verder in 1989 één ijsdag en in 1988 eveneens geen enkele ijsdag in een kalenderjaar. In 2010 bleef het op 29 dagen de hele dag vriezen. Het langjarige gemiddelde bedraagt 8. Het aantal vorstdagen in 2011 gaat uitkomen op 46. Dat is ongeveer de helft minder dan in 2010. Toen vroor het op 88 dagen gedurende korte of langere tijd. In een doorsnee jaar registreert het KNMI 58 vorstdagen. Het grootste aantal vorstdagen in de 20ste eeuw staat op naam van 1929 en 1996 met 101."
Dit citaat is afkomstig van de site van de door mij hoog gewaardeerde weerman Jan Visser. Normaal gesproken wordt je als liefhebber van natuurijs niet vrolijk, als je het weer van 2011 op deze manier in ogenschouw neemt.
Toch is er genoeg moois, waardoor 2011 voor mij als schaatser met veel genoegen op terug te kijken.


Allereerst was er de eerste schaatstocht van 200 km, die ik in ruim 2 jaar bij IJsstrijd op Flevonice heb volbracht, met de dag erop schaatsen alle nog levende Elfstedentochtwinnaars op en rond het ijs.

De marathon van Leiden ging, ondanks de mindere tijden in de voorbeeiding, alsnog onder de 4 uur.

Het hilarische hoogtepunt van het jaar viel begin juni, toen ik met een groep vrienden met Hemelvaart ging kamperen in Alkmaar. We trokken veel bekijks met onze strijdwagen!
Ook veel bekijks trokken we, toen we bij de 3 oktober optocht, waar we de Nieuwjaarsduik uitbeeldden, écht in de Zoeterwoudse Singel doken!

De fietsvakantie met Ada in Duitsland was prachtig. De Oranjeroute en de andere fietsroutes door o.a. Sauerland en Münsterland waren onvergetelijk.

Sportief gezien viel het hoogtepunt op 18 december, toen ik bij de 1000 rondjes van Leiden mijn beste tijd op de 200 km omlaag bracht van 10 uur en 5 minuten naar 7.33.27. Een verbetering van mijn p.r. met tweeënhalf uur, en ik had nog over ook. Zo kon ik het baanrecord van het meeste aantal rondjes, dat ik vorig jaar verloren had aan Mart Moraal, weer terughalen. Het staat nu op 1150 rondjes oftewel 230 km.
Tot slot: jarenlang droomde ik ervan, om een boek met schaatsverhalen en toertochttips uit te kunnen geven. En ineens was daar de kans. Ondanks een hele rits technische problemen, die Peter Paul van Bekkum van Mijn Bestseller wist op te lossen, waarvoor uiteraard mijn hartelijke dank, kon ik op 1 november 2011 en de dag erop mijn "Molen- en Merentocht" presenteren.

2011 mag dan als vorstloos jaar de boeken in gaan, voor deze natuurijsschaatser was er genoeg om tevreden over te zijn.
Want eerlijk is eerlijk: vooraf had ik blind voor dit totaalpakket getekend!
En nu maar hopen, dat we in 2012 na 15 jaar afwezigheid eindelijk wel de Molen- en Merentocht kunnen schaatsen.

Geen opmerkingen: