maandag 26 december 2011

Meerburg

Op de site van het Leidsch Dagblad stond een interessant artikel te lezen over het weer in onze omgeving. Sinds 1951 is de neerslag met 30% toegenomen. De temperatuur van het zeewater is gemiddeld met 1 graad Celsius toegenomen en er staat meer zuidwestenwind. Beide zorgen ze voor meer verdamping en dus meer neerslag, waarbij de toename het grootst is in het winterhalfjaar. De 200 tot 250 mm extra, die gemiddeld jaarlijks valt, komt dus voor het merendeel in de voor schaatsers cruciale maanden naar beneden.

Hoezo, geen klimaatverandering?
Vandaag hadden we hier gelukkig geen last van. Met wat sluierbewolking en temperaturen, die half maart niet zouden misstaan, fietste ik met Jaap de Gorter naar de voetbalvelden van RKVV Meerburg. We reden naar de oude kantine, maar werden daar vandaan doorverwezen naar het fonkelnieuwe complex van deze voetbalvereniging. Een prachtig clubhuis!
We schreven in voor de 10 km van de Kerstcross, die een kwartier later van start ging. Met Patrick Keizer erbij was de helft van het vorige week zondag bij de 1000 rondjes van Leiden winnende Team de Gorter aanwezig. De eerste ronde liepen we met zijn drie├źn. Het was met 12 of 13 graden de warmste Kerstdag sinds 1974 en doordat we veelal in de luwte liepen, hadden we vrijwel geen last van de vrij stevige zuidwestenwind.
Jaap kon het tot een kilometer of 4 goed bijhouden, maar moest toen lossen. Hij had zaterdagochtend samen met Jos Drabbels nog 10 km gelopen op het Rapenburg voor "Meters voor Mama's".

Patrick en ik liepen op deze maandagmiddag ontspannen naar 24.31 over de eerste 5 km, met Jaap op een meter of 50 achterstand. Waar we op een drinkpost hadden gehoopt, ontbrak deze, het enige minpunt in de organisatie. Ons plan was om bij het drinken op Jaap te wachten. Nu liepen we maar gewoon door. We liepen voor de tweede keer het onverharde en ongelijke stuk langs de voetbalvelden. Deze veldloop maakt het een echte cross.
In een gelijkmatig tempo en pratend over duursportevenementen als de marathon liepen we samen de tweede ronde van 5 km om uiteindelijk de Kerstcross te voltooien in 48.48. Niet gek, als je je voorneemt om rustig te lopen.
Jaap kwam net boven de 50 minuten uit. Niet gek, als je met een 10 km nog in de benen van start gaat.
In de kantine van Meerburg namen we koffie en warme chocolademelk, terwijl de winnaars in de diverse categorie├źn bekend werden gemaakt van de Kerstcross, die de afgelopen twee jaar afgelast was wegens weersomstandigheden. Dat klopt. Dit jaar liepen we de Kerstcross van de Rooms-Katholieke Voetbal Vereniging Roomburg, waar we vorig jaar op Tweede Kerstdag onder het enorme Mariabeeld in de haven van Volendam een gezegende schaatsdag hadden.

Geen opmerkingen: