zondag 26 februari 2012

Inlopen

Gisterenmiddag heb ik eindelijk mijn vorige week gekochte hardloopschoenen getest. Het was heerlijk weer. Het leek wel lente. Er was niets, wat er op wees, dat we twee weken geleden nog een Elfstedentocht aan het schaatsen waren.

Hetgeen ook klopte met de gegevens van deze toch wel heel bijzondere winter.
"Zachte winter ondanks felle vorstperiode
AMSTERDAM - De winter is ondanks de strenge vorstperiode in februari zacht verlopen.
Dat meldt Weeronline.nl zondag.
December en januari waren warmer dan normaal, december behaalde zelfs de vijfde plaats in de ranglijst van zachte decembermaanden sinds 1901. Naar verwachting is de gemiddelde wintertemperatuur dit jaar 4,1 graden terwijl 3,4 normaal is.
De winter was ook zonnig en nat. De circa 269 mm regen tegen 208 mm van normaal viel voornamelijk in de eerste helft van de winter. Waarschijnlijk deze winter daarom op de vijfde plaats in de ranglijst van natte winters ooit gemeten.
Natste
De vijfde plaats van natte winters wordt nu nog bezet door 1967, met 268 millimeter. De natste winter tot nu toe was die van 1995 met 311 millimeter. Gemiddeld valt in een winter 208 millimeter.
De circa 243 zon-uren tegen de 190 uren van normaal zijn vooral te danken aan de koude maar zonnige maand februari. Hiermee komt deze winter op de zesde plaats van meest zonnige winters sinds 1901. Normaal heeft een winter 190 uren met zon.
Op 1 maart eindigt de meteorologische winter.
ANP"
De extremen, die ons weer al zo'n 2 jaar achtereen bepalen, kwamen deze winter dus ook weer tot uiting, gelukkig wel met een heuse natuurijsperiode. Een stevige trouwens, met een gemiddelde temperatuur van -5,8 graden Celsius. Met mijn voorspelling in november schoot ik dus in de roos.
Deze winter was dus nat, zacht en zonnig, gisteren was het zacht en zonnig. Het was dan ook niet verbazingwekkend, dat het heel druk was in de duinen en op het strand. Veel wandelaars, fietsers en enkele hardlopers profiteerden van het mooie weer. Hans Boers en ik dus ook.

Vanaf Wassenaar liepen we via de Klip richting Katwijk, om vlak voor Katwijk een hoge duinopgang te nemen. Over het brede, harde stand liepen we terug richting Wassenaarse slag. Het was genieten van de mooie omgeving en het perfecte loopweer.
En waar ik vorige week thuis gekomen een flinke lading zand uit mijn oude schoenen kon schudden, kwamen er nu slechts een paar zandkorrels uit.
De nieuwe schoenen zijn nu goed ingelopen, zodat ik over 2 weken hiermee de City-Pier-City kan gaan lopen, het begin van de training voor de marathon van Leiden.
En daar ik de marathon loop als training voor de Elfstedentocht, kan ik uit de grond van mijn hart verklaren: de training voor de volgende Elfstedentocht is al weer begonnen!

Geen opmerkingen: