maandag 20 februari 2012

Niels van Liempt en Frans Zoetemelk

Afgelopen vrijdag fietste ik om een uur of 3 op weg naar huis langs "Rhijnhof". Onwillekeurig schoot Niels van Liempt me te binnen, die op dit begraven is. Hij is 13 jaar geleden op 21-jarige leeftijd omgekomen bij een lawine.
Om half 4 werd er "ingebroken" op de radio voor een extra nieuwsuitzending. Een lid van de koninklijke familie was in Lech in een lawine terecht gekomen. Het bleek om prins Friso te gaan, die buiten de pistes was gaan skiën, net als Niels destijds.
Niels kon het niet meer navertellen. Uiteraard hopen we, dat prins Friso dit lot niet beschoren zal zijn.

Door alle berichtgeving is het onvermijdelijk, dat het actieve IJVL-lid dit weekeinde constant door mijn hoofd spookte.
Het is dan heel makkelijk om te wijzen op de "stommiteit" om buiten de piste te gaan skiën. Meestal gaat het gewoon goed. Het is vaak gewoon botte pech, als een lawine precies jou treft.
Net zo goed, als dat je de pech kunt hebben, om onder het ijs te schieten of niet op tijd uit een wak te kunnen komen, zoals Frans Zoetemelk, de broer van Tourwinnaar Joop, aan het begin van de afgelopen natuurijsperiode is overkomen.
Natuurlijk moet je de veiligheid in acht nemen. Maar 100% veiligheid op natuurijs bestaat niet.
Iedere natuurijsperiode zakken er mensen door het ijs. Regelmatig gebeurt dat ook met schaatsers, die gewoon de sporen van voorgangers volgen. Meestal gaat het gewoon goed en blijft het bij een nat pak, eventueel met onderkoelingsverschijnselen. Een enkeling, zoals Frans Zoetemelk, heeft gewoon botte pech.
Het is de keerzijde van de wintersport, die ons ook zoveel plezier geeft.
Niels en Frans, rust in vrede.

Geen opmerkingen: