donderdag 28 augustus 2014

Bij het afscheid van Margreet

Onderstaande teksten zijn geschreven om het afscheid van Margreet Buwalda als directrice bij de Katwijkse Bibliotheek luister bij te zetten. De eerste tekst betreft een toespraak, de tweede een favoriet vakantieland met een bijbehorend recept voor een "geïllustreerd kookboek" in een ringband met recepten van de meeste medewerkers van de bibliotheek.



Beste Rein,

Vandaag en morgen wordt bij de bibliotheek afscheid genomen van Margreet. Daarbij zal voor haar veelvuldig de loftrompet worden gestoken. Maar Rein, er zit een keerzijde aan deze medaille: jouw vrije leventje is voorbij.
Waar Margreet deze eeuw al haar aandacht en energie kon verdelen over zo’n 40 medewerkers, daar is de kans levensgroot dat ze, om afkickverschijnselen te voorkomen, thuis op de oude voet verder gaat. Bereid je er maar op voor, dat je de komende tijd om de oren geslagen gaat worden met meerjarenbeleidsplannen, jaarwerkplannen, functioneringsgesprekken met verbeterpunten, certificering, INK-model en niet te vergeten de SWOT-matrix.
Met dat laatste heb je de laatste jaren natuurlijk al de nodige ervaring opgedaan, vooral met de S van Strength. Want alle emancipatie ten spijt werd jij thuis aangewezen als vrijwilliger als er weer eens een sjouwklus was bij de bibliotheek.
Verder zul je thuis vermoedelijk volgens vast stramien te maken krijgen met een zestal overlegvergaderingen per jaar met aan het eind een vast punt, dat steevast op de agenda prijkt: Punten directeur.
Het overleg met de gemeente gaat vervallen en de provincie maakt straks plaats voor de Provence. Daar hebben jullie vanaf september geen tweede huis, maar zal er sprake zijn van “Ons filiaal”, ook wel de reservewoning genoemd.
Het kan natuurlijk helpen als je Margreet gunstig kunt stemmen. Daarvoor hoef je geen zoete broodjes te bakken. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon maken met dit streekproduct, waar de Betuwe landelijke faam mee heeft verworven.

Nu we het toch over tuinbouw hebben: hier is mijn bijdrage aan de tuinbon. Ik doe het in natura: een zakje pootaardappels van het ras Frieslander.

Beste Rein, ik kan me goed indenken, dat het je op zeker moment teveel wordt, want als Margreet ergens aan begint, dan doet ze het grondig, goed en gedreven. Mocht het zo ver komen, dan heb ik hier nog iets voor je uit je eigen provincie. Sterker nog, oorspronkelijk komt het uit Dokkum!

Mocht je desondanks alle verbeterplannen aankunnen zonder dit Fryske culturele erfgoed, dan komt het wellicht goed van pas, als jullie de komende strenge winter ingesneeuwd zitten in de Provence terwijl wij in Fryslân de Elfstedentocht schaatsen.


Margreet en Rein, moge het jullie goed gaan!

Bert Breed


Fryslân is de provincie van Nederland, die het beste haar eigen cultuur heeft weten te bewaren. Behalve haar eigen taal is het meest eigene aan het mooie, gevarieerde Fryslân zonder enige twijfel de Alvestêdetocht. Dit wintersportevenement van de buitencategorie wordt helaas slechts vrij weinig gehouden. Het recept om deze 200 kilometer schaatsen, of reedriden zoals ze in Fryslân zeggen, te volbrengen, is een goede tot zeer conditie, een gedegen voorbereiding, een behoorlijke schaatstechniek en bovenal een overdosis doorzettingsvermogen. Dit laatste heb je vooral nodig in “de Hel van het Noorden” met Dokkum als bevrijdend keerpunt.

Fryske Sipelsop

Ingrediënten voor 4 pers.: 600 gr. Uien (Sipels), 60 gr. Boter,1 ltr. Tuinkruidenbouillon, 4 Eieren, Half Turfgerookt Fries worstje, 60 gr. Bloem, Snufje Zeezout, Vers gemalen peper, Nootmuskaat of piment, 2 eetlepels Droge witte wijn, 150 gr. geraspte Friese Nagelkaas, 4 carreetjes Witbrood.
Kook de eieren in 9 minuten hard. Snijd de halve Fryske Woarst in dunne plakjes. Ontdoe de uien van de pel en snipper ze vrij grof. Verhit de boter in een braadpan tot deze 'gleiïg' (glazig) zijn. Voeg nu al roerend de bloem toe en giet scheut voor scheut de tuinkruidenbouillon er bij en de plakjes worst. Breng de soep al stevig roerend aan de kook en laat ze rustig 5 minuten doorkoken. Breng de soep verder op smaak met peper, zout en de nootmuskaat of piment. Als laatste de wijn toevoegen maar wacht tot de temperatuur onder de 70° C. is ander verdampt de alcohol (dat is natuurlijk zonde). Ontdoe de eieren van de schaal en leg in iedere kom een ei en plet deze fijn. Schep de Sipelsop erbij, leg het stukje brood op de soep, strooi de nagelkaas er over en zet het nog 5 min. onder de gril.

Bert Breed







Geen opmerkingen: