zaterdag 30 augustus 2014

Porta Bohemica

Doordat het flink was afgekoeld, hadden we zeer diep geslapen. De buitentent was nog kletsnat, dus die hingen we te drogen tussen de banken onder het afdakje. Hier ontbeten we voor we "Autocamp Slavoj" voor de tweede keer verlieten.

We reden via het centrum van Litomerice. Ons plan was om daar gisterenavond wat te gaan drinken, maar door het onweer viel dat in het water. Het centrum van Litomerice zag er leuk uit met veel mooie panden en een typisch Tsjechisch groot plein.

We pikten de Elbe-Radweg weer op. Het eerste deel was goed geasfalteerd, daarna volgde een onverhard pad met veel grote plassen. De bagger bleef weer aardig steken tussen het voorwiel en het spatbord.

Daar we wisten, dat na Zalhostice het pad tot Velka Zernoseky zeer hobbelig was, reden we dit gedeelte op de vrij rustige doorgaande weg. Daar pikten we de route weer op om die bij Cirkvice even te verlaten.

We bleven op de redelijk drukke weg langs de Elbe rijden tot Sibuzin. Zo vermeden we de soms steile klimmen en dalen.

Tot Usti volgden we gewoon de route.
Hier staken we de brug over om in een Baguetterie wat te eten en te drinken: koffie, koude melk en 2 notenkoeken. Op deze licht bewolkte dag reden we een klein rondje door industriestad Usti en fietsten terug naar de oostoever van de Elbe.

We hadden tot Decin precies dezelfde route als afgelopen vrijdag, maar de hele dag gold: omdat je er letterlijk anders naar keek, zag je heel veel nieuwe dingen. Porta Bohemica is vanaf de zuidzijde een stuk mooier dan vanaf de noordelijke kant.


Op dezelfde plek als op de heenweg lunchten we, waarna we de laatste 12 kilometer naar Decin met gezwinde spoed aflegden.

We reden een stukje door dit stadje om niet gepland bij de lange oprijlaan naar het kasteel uit te komen. Vanwege het uitzicht hadden we een zijpoort van de oprijlaan genomen.
Onbewust hadden we zo de kaartcontrole misgelopen. Om Schloss Decin toch financieel te ondersteunen, kochten we 2 ijsjes.Via de rozentuin van het kasteel wandelden we terug naar onze fietsen.

We reden naar de Billa voor inkopen voor het avondeten en reden naar de Raiffeisenbank om 4300 kronen om te wisselen voor € 145,-. We hadden nog 70 kronen over, waar we een brood en 2 chocoladekoeken met marsepein voor kochten.

We staken de brug over om met wat fotostops linea recta naar Bad Schandau te fietsen.

In Tsjechië kwamen we nog diverse skeeleraars tegen, in Duitsland niet meer.Bij Bad Schandau staken we de brug weer over om via een lichtjes stijgende weg langs een beek op camping "Ostrauer Mühle" uit te komen. De plekken aan de beek lagen ook pal aan de weg, dus onze voorkeur had dit niet. Op veld E konden we tussen vrij veel andere tenten nog net een plaatsje vinden voor onze Eureka Susten 3XP.
We zouden ons inschrijven voor 2 nachten. Dit kostte € 37,-. Maar het is hier zo mooi, dat we kijken, of we zaterdag vanaf hier onze thuisreis naar Nederland kunnen aanvangen. Morgen gaan we uitzoeken, of dat mogelijk is, of dat we toch vanaf Dresden moeten vertrekken.
De kilometerteller stond op 85 kilometer. Om beurten douchten we. Ada kookte gemengde groenten, die we met salami, kruidenroom, kaas en komkommer nuttigden. Een eenvoudige doch voedzame maaltijd.
We zouden op de camping wat drinken, maar helaas, Gasthaus Flössenstube had een Ruhetag. Derhalve wandelden Ada en ik een kilometer langs de weg om bij "Mittelndorfer Mühle" uit te komen. In dit pension een kannetje thee en een Ur-Krostitzer Schwarzes bestellen.

Der Sächsisches Schweiz ist wunderbar!

Geen opmerkingen: