woensdag 3 januari 2018

Januaristorm

Het zal niemand ontgaan zijn, dat er vandaag een storm over ons land raasde. Voor het eerst werden alle 5 stormvloedkeringen in ons land tegelijkertijd gesloten. Dat gebeurt natuurlijk niet voor niets.
Op de fiets naar mijn werk had ik er ook mee te maken. Op een gegeven moment zakte de kilometerteller bij een windstoot terug naar 7 kilometer per uur. Hopelijk trekt u hieruit de conclusie, dat ik toen tegenwind had.
Nu wil het toeval, dat exact 40 jaar geleden ook een storm over ons land raasde. Op www.weerwoord.be stuitte ik op dit weerrapport van het KNMI. Die winter stelde niet veel voor tot februari. Die maand haalde 38 van de 45 Hellmannpunten binnen. Er kon geschaatst worden op natuurijs!
Dat kon 21 jaar geleden ook. Op 3 januari 1997 reed ik met Jaap de Gorter de Elfstedentocht uit. Ook toen stond er veel wind, maar dit keer uit het noordoosten, zoals duidelijk is te zien aan de Friese vlag.
Bij mijn bezoek aan Weerwoord zag ik, dat de weersverwachtingen toch veranderd zijn vergeleken met eind 2017. Er verschijnen mooie weerkaarten.
Ook de pluim voor volgende week ziet er niet verkeerd uit.

Het is allemaal nog heel fragiel, maar de ijsverwachting duikt eindelijk weer eens onder nul.
Het spreekt voor zich, dat dat ene lijntje, dat pijlsnel naar 11 centimeter ijsdikte duikt, mij het meest aanspreekt. Het zal niemand verbazen, dat ik de komende dagen met veel aandacht de ontwikkelingen op de weerkaarten zal volgen.

Geen opmerkingen: