zaterdag 20 januari 2018

Miljoenenloop

Op deze bewolkte maar droge zaterdag had ik om half 1 met Hans Boers afgesproken om te gaan lopen vanaf station Voorschoten. Vanaf huis fietste ik daar naar toe. Samen liepen we over de Velostrada naar de Horstlaan, waar we de dienstingang van "De Horsten" namen.
Daar sloegen we meteen linksaf. Over een smal bospad aan de zuidrand van dit landgoed moesten we af en toe over afgebroken takken springen, maar een stuk verderop zagen we, dat er een paar flinke bomen geveld waren tijdens de storm van afgelopen donderdag.
Op deze voor mij eerste duurloop van 2018 liepen we over een verder goed onderhouden landgoed. Maar ja, dat mag ook wel voor die prijs. "De Horsten" is ruim 25 miljoen euro waard. Dat kon wel eens kloppen. Echter, zolang dit koninklijk landgoed geopend blijft voor eenvoudige wandelaars en hardlopers als wij zul je er uit mijn mond geen onvertogen woord over horen.
Integendeel zelfs. In de jaren '70 lag er over de Papeweg op de grens tussen Voorschoten en Wassenaar een viaduct. Desolaat. Want de geplande Leidsebaan, die dwars door "De Horsten" zou gaan, is er gelukkig nooit gekomen. Ik vermoed, dat het feit, dat dit landgoed koninklijk erfgoed is, wel eens een doorslaggevende rol gespeeld kan hebben in de strijd van de milieuactivisten. Gezien de ravage, die de aanleg van Rijksweg 11 West, vermomd als de Rijnlandroute, met zich meebrengt, vind ik het jammer dat het koninklijk landgoed zich niet uitstrekt tot de rand van de Stevenshof.
Ondertussen genoten Hans en ik wel van dit niet geheel ongerepte stukje natuur midden in de Randstad. Want het is er wel erg mooi. Vooral als je de Seringenberg beklimt en kunt genieten van het uitzicht. Via de hoofdingang aan de Papelaan verlieten we "De Horsten" en liepen terug naar station Voorschoten, waar we onze fietsen pakten.
Ik fietste op de terugweg langs de volkstuin om te kijken, of er stormschade was. Dat was helaas het geval. Een tiental houten planken was losgekomen, toen de wind er onder sloeg. Dat betekent, dat we morgen voor timmerman mogen spelen.

Geen opmerkingen: