woensdag 17 januari 2018

De hel van '63

Over deze "winter" kan ik kort zijn. Tot nu toe is deze waardeloos en het ziet er niet naar uit, dat er in januari nog wat echt winterweer komt. Gisterenavond onweerde het behoorlijk tijdens een van de hagelbuien en vanmorgen kreeg ik op weg naar mijn werk tot tweemaal toe een hagelbui op mijn kop. Dat was het "winterweer" tot nu toe.
Hoe anders was het 55 jaar geleden. Toen stonden we aan de vooravond van de zwaarste Elfstedentocht aller tijden. De hel van '63.
Vanavond is de film op de televisie te zien. In december 2009 heb ik de film van Steven de Jong in de bioscoop gezien. Een paar weken later reden we weer op natuurijs....
Tegelijkertijd kwam het boek "De hel van '63" van Dick van den Heuvel uit.
De film en het boek zijn gebaseerd op de enquêtes, die de onlangs overleden Georg Schweigmann heeft uitgezet onder de toerschaatsers, die de barre Elfstedentocht hebben volbracht. Dit leidde tot het boek "De mannen van '63" van Marnix Koolhaas en Jurryt van de Vooren.
Het boek is een cursus doorzettingsvermogen voor gevorderden. Hetgeen ook goed tot uitdrukking komt in de film "De hel van '63".
Duurwerk begint met doorzettingsvermogen!

Geen opmerkingen: