dinsdag 2 januari 2018

Prestatiematrix

De prestatiematrix, die net als voor de vorige Olympische Spelen in Sotsji gemaakt is om redelijk objectief een keuze te kunnen maken uit de soms overvolle vijver met Nederlands schaatstalent, werd tijdens het OKT stapje voor stapje ingevuld met de namen van de 10 mannen en vrouwen, die ons land gaan vertegenwoordigen in Pyeongchang.
Er werd een voorbehoud gemaakt voor calamiteiten. Thomas Krol, die zich op de 1000 meter had geplaatst met een derde plaats, moest zodoende een stap terug doen ten faveure van Kai Verbij, die door een blessure niet mee kon met de langste sprintafstand.
Daar kan iedereen mee leven. Verbij staat op de eerste plaats in het Wereldbekerklassement en is regerend Nederlands kampioen. Wat niet in de haak was, was de beslissing, dat Thomas Krol ook niet naar de Winterspelen mag, als Verbij niet op tijd hersteld is. Dan neemt Hein Otterspeer diens plek op de 500 en de 1000 meter in.
Otterspeer heeft zich op geen enkele wijze via de prestatiematrix weten te plaatsen en dan is het niet gepast om hem via een achterdeurtje alsnog naar Zuid-Korea te laten gaan. Krol mag zich met recht gepiepeld voelen. Dit is een schoolvoorbeeld van het tijdens de wedstrijd wijzigen van de spelregels, omdat de uitkomst je niet bevalt.
KNSB, keer op uw schreden terug en wijs Krol alsnog als reserve aan voor de 1000 meter en Kjeld Nuis, die ook onder de 35 seconden dook, als reserve op de 500 meter. Dan doe je recht aan de uitslag van het OKT.
Doe je dat niet, dan hoef je de volgende keer geen OKT te houden. Dan kun je net zo goed volstaan met aanwijsplekken.

Geen opmerkingen: