donderdag 14 januari 2010

"Hoef jij niet te werken?"


Deze week heb ik aardig wat keer de vraag moeten beantwoorden: "Hoef jij niet te werken?" En dan kon ik rustig uitleggen, dat ik me daar met nog 250 uur verlof uit de afgelopen jaren niet zo druk over hoefde te maken. In de afgelopen jaren heb ik altijd gezegd: "Met natuurijs ben ik weg", maar het natuurijs bleef zelf weg. Kortom, ik verkeer in de luxe positie, dat ik heel wat uren op natuurijs kan schaatsen zonder me al te druk te maken. Er zijn een paar klussen met een deadline, het andere werk loopt niet weg.
Voor deze donderdag was voor het zuiden en midden van het land een dooiaanval aangekondigd, evenals gisteren. Op woensdag bleef het echter de hele dag vriezen, maar nu dooide het 's ochtends om 8 uur al licht. Desondanks begaven we ons naar de kantine van Watersportvereniging "Vennemeer", waar we om kwart over 10 met een gezelschap van 13 personen, waarvan de meesten deze week al één of meerdere keren meegeweest waren, vertrokken om via de Zomersloot naar de Koppoel te schaatsen. Nieuwkomers in dit gezelschap waren Pol Casparij, Shriley Jaarsma en Simone.

Het was een prachtige ochtend: windstil, zonnig, een prachtig besneeuwd landschap en over het algemeen goed ijs. Kortom: genieten! Dat deden we dan ook met volle teugen.
We reden van Rijpwetering naar de Ringvaart en van daar naar de Buitenkaag om over de Kever om Kaageiland heen te schaatsen. Hier besloten we op het eindpunt van de geveegde baan om hetzelfde rondje nog een keer te doen.
De tweede ronde zag je goed, dat het nu toch wel flink dooide. Dit was goed merkbaar bij de wakken. De doffe kring om de wakken, ten teken dat het ijs onbetrouwbaar was geworden, waren een stuk groter dan tijdens de eerste lus. Op de Ringvaart was, op een paar hobbels na, glad ijs. Op een van die hobbels brak een bout af in de linkerschaats van Pol. Het ijzer zat aan de voorkant los. Daar kom je dus niet ver mee, hoewel....

Gelukkig had Frans van Rijn een paar korte riempjes bij zich, waarmee we provisorisch het ijzer aan de schoen vast konden zetten. We besloten wel om vanaf het de Buitenkaag linea recta naar de Zomersloot te gaan.
Bij het laatste veerpont over de Ringvaart kwamen we Roosmarijn en Douwe Kinkel tegen, die in tegenovergestelde richting een ronde over de Kagerplassen maakte.


Om half 1 waren we terug bij het Vennemeer, waar we nog wat koffie of chocomel dronken, voordat ieder zijns of haars weeg ging. Morgenochtend vertrekken we om even over 10 vanaf deze plek om naar de Wijde Aa te schaatsen. Daar kunnen we dan kijken naar de eerste editie van de Henk Angenent Classic, die op dit langgerekte meertje vlak bij de boerderij van de winnaar van de Elfstedentocht uit 1997 wordt verreden.
En wat ik 's middags en 's avonds heb gedaan? Ik durf het haast niet te zeggen: ik ben gaan werken!

1 opmerking:

Unknown zei

Hoi Bert,

het was inderdaad een heerlijke tocht! Super met de zon, sneeuw en veel lekker ijs. Helaas heb ik geen 250 uur over, maar was zeker voor herhaling vatbaar!

Groetjes,
Shirley