maandag 15 februari 2010

Gouwzee


Voor de derde dag op rij sloegen wij de waarschuwingen van de autoriteiten in de wind en reden we vanaf de Leidse IJshal naar Monnickendam. Het was prachtig weer. Weinig wind, een waterig zonnetje en de temperatuur lag een paar graden onder nul. We kwamen met 2 auto's aan bij de dijk van Monnickendam naar Marken. René Strelzyn reed met Willeke van der Weide mee, terwijl ik in de auto zat met Joop van Kleef, Bert Raaphorst en Dick van Beelen.
Door een misverstand tussen de chauffeur en de vriendelijke vrouwenstem maakten we een niet geplande lus door Zaanstad, waardoor we 10 minuten na Willeke en René bij de opstapplaats arriveerden. Joop zei: "We reden verkeerd bij Zaanstad. Dat was dom", waarop Willeke spontaan zei: "Dat was erger dan dom!"
De toon voor een leuke schaatsdag was hiermee gezet.


De Gouwzee lag er in het winterzonnetje prachtig bij. Wat een uitzicht over de sneeuwvlakte! Om 20 voor 11 reden we op de Gouwzee naar Marken toe. Het was erg rustig. Kleine plukjes mensen genoten van de enorme ruimte en het schaatsen met weinig wind. We gleden door naar Volendam, waar we uiteraard even gingen kijken naar het kruiende ijs.
Het verhaal gaat trouwens, dat er in Volendam veel "wit poeder" uit Amsterdam wordt aangevoerd, zodat de Volendamse jeugd dat kan snuiven. Bij deze heb ik goed nieuws voor ze: de hele Gouwzee ligt er mee bedekt en het is nog gratis ook!
Langs het "gevaarlijkste" deel van ons eerste rondje op de Gouwzee passeerden we de scheur van 15 á 20 cm over de houten platen. Het had afgelopen nacht matig gevroren, dus het ijs was hier een stuk betrouwbaarder dan zaterdagmiddag. Vooral met het vrij geringe aantal schaatsers, enkele honderden op deze ronde van 20 km, tegenover enkele duizenden afgelopen zaterdag, was er geen vuiltje aan de lucht.De waarschuwingen hadden zondag effect gehad. Veel mensen waren niet naar de Gouwzee afgereisd, waardoor voorkomen was, dat er problemen zouden ontstaan doordat het aantal mensen de draagkracht van het ijs zouden overtreffen. Dus dat deel van de strategie was succesvol. Maar de keerzijde van de medaille: een volgende keer zullen mensen de waarschuwing niet meer geloven!

Via Monnickendam reden we door naar de koek-en-zopie in Marken, waar Dick de Bles ook weer opdook. Dat deden we in twee groepjes. Het kwartet Bert Raaphorst, Dick van Beelen, Willeke van der Weide en Joop van Kleef reed voorop, terwijl ik René Strelzyn op sleeptouw nam. Bij Marken wachtte ons een aangename verrassing: met een borstelwagen werd hier een baan geveegd.

En zo konden het verschil tussen de glijweerstand van rijden door de sneeuw en over hard zwart ijs goed ervaren.
We maakten het tweede rondje af, om bij de opstapplaats de inwendige mens te gaan versterken, zodat we met voldoende brandstof aan de volgende ronde konden beginnen. Dirk deed op het traject van Volendam naar Monnickendam zijn best om in de slag van Willeke te rijden. Nu heb je mensen, die altijd overdrijven. Toen Willeke onderuit ging in een sneeuwrand, deed Dick dat exact na!
Om half 2 hadden we de derde ronde volbracht. Dick van Beelen en René Strelzyn hadden een fototoestel gevonden bij een sneeuwrand, die René, die met Willeke mee terug reed, meenam naar huis, in de hoop, de rechtmatige eigenaar nog te kunnen achterhalen. Dit duo hield het na deze ronde voor gezien, de rest van het gezelschap ging voor de vierde ronde.Bert uit Zoeterwoude nam een vrouw uit Zuiderwoude op sleeptouw naar de koek-en-zopie in Marken. In een heerlijk tempo reden we via Volendam naar Monnickendam terug. Ondanks dat het op het ijs nog niet dooide, dat je, dat de wakken in de verte wel langzamerhand groter werden. Ze waren een stuk groter dan zaterdag, maar de afstand tot de wakken was dusdanig groot, dat ik het ijs als veilig durf te bestempelen. Met de aangekondigde vorst voor vannacht is deze ronde morgenochtend nog prima te doen.
Een groter probleem zal de sneeuw zijn, die voor morgenochtend word aangekondigd. Deze zou de ochtendspits naar Amsterdam toe wel eens kunnen ontwrichten. Al met al heb ik een prima trainingsdag gehad voor de 200 kilometer bij de IJsstrijd van aanstaande zaterdag.
Met een laatste blik vanaf de dijk op de besneeuwde ijsvlakte konden we nog even nagenieten van het magnifieke uitzicht op deze prima schaatsdag in perfect schaatsweer op de Gouwzee.Geen opmerkingen: