donderdag 11 februari 2010

Ritme

Er zit weer een vast ritme in mijn leven. Om kwart over 9 verzamelen bij de Leidse IJshal om een kwartier later te vertrekken naar een plek, waar ik met trainingsmaten kan gaan schaatsen op natuurijs. Niet verrassend viel de keuze vandaag wederom op de Ankeveense plassen.
Nu we het hebben over ritme in het schaatsen. Gisteren stond er flink wat wind. De sneeuw stoof over de Ankeveense plassen. En dan maakt het voor het beenritme uit, zoals ik in de serie Toertochttips heb beschreven, of je meewind hebt of tegenwind. Kort door de bocht komt het er op neer, dat je beenritme bij tegenwind hoger ligt dan bij meewind.
Nu we het toch over ritme hebben. In mijn jonge jaren stond ik vaak met Bert Rijkse aan de bar van "De Hobbit" in Nieuw-Vennep, hetzij als stamgast, hetzij als barkeeper.

Nu hadden ze bij Defensie het idiote idee bedacht om Bert op te roepen voor de dienstplicht. Hij kwam terecht in nota bene de officiersmess van de kazerne, waar hij moest bedienen. Nu kwam er iedere dag één of andere zeer hoge pief, die met een soort generaalsstaf de officiersmess binnen kwam. U weet wel, de kleine uitvoering van de stok, waar majorettes altijd mee lopen te zwaaien. En wat deed dienstplichtig soldaat Rijkse als deze met sterren en strepen bestikte man binnen kwam? Dan zette hij standaard Ian Dury and the Blockheads op met "Hit me with your rhytm stick"!

Nu was Bert in die tijd wel op zijn plek in de officiersmess. Mess betekent volgens het Woordenboek Engels-Nederlands van Koenen "warboel", "knoeiboel". Nou, dat kon je in die jaren wel aan Bert overlaten....

Desondanks heeft hij het als dienstplichtige goed gedaan. De Russen zijn niet gekomen! En we hebben het dan wel over een van de hevigste periodes uit de wapenwedloop in de Koude oorlog: de tijd van de neutronenbom!

In de winter van 1978-1979 moest Bert naar Duitsland op bivak met temperaturen van min 20. Aan het eind van de oefening was er flink wat benzine over. Het was de tijd van een oliecrisis, want de Sjah werd in Iran verdreven en er kwam heel weinig olie uit het gebied van de Perzische Golf. En wat beval de dienstdoende commandant? De dienstplichtigen moesten de benzine weg laten lopen, want anders kreeg het leger minder benzine bij een volgende oefening....!!!
Maar door de bivak is ijsmeester Bert Rijkse flink gehard geworden. Want gezien de ijsdikte is Ankeveen toch het koudste plekje van de Randstad. Je moet daar door de ballotage om er te MOGEN wonen. Want wonen in Ankeveen is niet voor watjes.....

Geen opmerkingen: