donderdag 7 oktober 2010

Schaatstechniek

Het was een frisse morgen, maar het beloofde een prachtige dag te worden. In het nieuws werd gewaarschuwd voor mist, maar daar was hier niets van te merken. Na nog even een paar boodschappen gedaan te hebben fietste ik naar de Vondellaan om voor het eerst sinds maart weer met de krasse knarren te gaan schaatsen.
De opkomst was niet bijster groot. We waren met zijn zevenen, waarvan twee personen door blessures de afgelopen zomer nauwelijks aan trainen toe gekomen waren. En dan zie je het grote voordeel van een goede techniek: ondanks de achterstand in conditie konden ze gewoon meerijden met de groep.
Zelf was ik ook druk bezig met de techniek. Bij het inrijden complimenteerde Arthur van Winsen me met mijn sterk verbeterde techniek, alleen mijn linkerbeen moest in de bocht nog beter. Met wat aanwijzingen lukte dit ook. De verbeteringen zijn een combinatie van technische aanwijzingen op 3 plekken. Bij de droogtraining onder leiding van Pieter Smit maakten we veel schaats- en bochtstappen in elastieken, waarbij je goed leerde "hangen".

Daarnaast heb ik regelmatig geskeelerd. Jos Drabbels leerde ons daarbij "terug te sturen" met de skeelers. Door dit te combineren met de valbeweging in de elastieken heb ik een veel betere heupinzet en daardoor ook een betere valbeweging gekregen.
Met de opmerking van Arthur, dat ik meer druk moest houden op mijn standbeen en die van Wierd Wagenmakers, die het simpel maar zeer raak verwoordde met "Je moet duwen, niet trappen", kon ik een flinke verbetering in mijn techniek bewerkstelligen.
En nu moet ik proberen deze verbetering vast te houden. In het begin van het seizoen ben je nog zeer geconcentreerd met je techniek bezig, maar het gevaar bestaat, dat je op een gegeven moment te veel met je snelheid bezig bent, waardoor je het schaatsen af gaat raffelen. "Harken" noemde Gerrie Kneteman dit ooit.
De echte verhoging van de snelheid komt bij deze prachtige sport meestal gewoon door het verbeteren van je schaatstechniek. En dat is ook meteen ook het leuke ervan: bij welke andere sport kun je op 55-jarige leeftijd nog zeggen, dat je jezelf nog flink kunt verbeteren?

Geen opmerkingen: