zondag 28 november 2010

De drie verdrietige eenzame mannen

's Ochtends fietste ik naar de binnenstad van Leiden om een pasfoto te laten maken. Niet zomaar voor de lol, nee, het werd tijd om mijn rijbewijs te verlengen. Een paar weken geleden had ik gedroomd, dat ik in Leeuwarden aan de balie stond om me in te schrijven voor de Elfstedentocht, maar helaas, ik had geen legitimatie bij me. Ik moest dus met de trein terug naar Leiden om mijn paspoort of mijn rijbewijs op te halen.
Daar ik afgelopen zomer gedroomd had, dat Nederland de finale van het WK voetbal van Spanje zou verliezen, leek het me slim, om deze droom toch maar als een waarschuwing op te vatten en te gaan voor het rijbewijs op creditcardformaat, dat gewoon in mijn portemonnee past.

Na het Stadhuis heb ik nog wat winterkleding gekocht en fietste aansluitend door naar "De Helianth", waar ik aan de praat raakte met Rean Roeterink, die ik in clubblad IJskout als lid van het eerste bestuur van de IJVL op de foto had zien staan.
"En wat was je eerste daad als bestuurslid?" vroeg ik.
"Vermoedelijk een feestje organiseren" was het eerlijke antwoord.
Thuisgekomen ging ik 5 km hardlopen in de koude wind, langs het geplande tracé van Rijksweg 11 West. Meer wilde ik niet lopen met het oog op mijn overbelaste kuitspier.
's Avonds vertrok ik met Ada op de fiets naar station Leiden, daar we in Alphen aan den Rijn naar "De drie verdrietige eenzame mannen" van Toneelgroep Het Volk zouden gaan.

Voorafgaand hieraan aten we met Oscar en Annelies van Wijk in "De Zaak". De Brugse tripel en de zeewolf kan ik u van harte aanbevelen. We staken het plein over en namen plaats in een zaal in Castellum, waar we af en toe onbedaarlijk moesten lachen om de voorstelling van Het Volk.
De toon werd al meteen gezet, toen de eerste eenzame man zijn levensverhaal deed: "Als weeskind werd ik ondergebracht bij de Broeders van de Liefde. Van sommige paters kreeg ik wel erg veel liefde...."
In het begin leek alles als los zand aan elkaar te hangen. Maar op het verrassende eind kwam alles samen en vielen alle puzzelstukken keurig in elkaar. Voor degenen, die nog de mogelijkheid hebben om naar een uitvoering van "De drie verdrietige eenzame mannen" te gaan (de lijst van optredens is te vinden op www.toneelgroephetvolk.nl), ik kan het van harte aanbevelen!

Geen opmerkingen: