zondag 7 november 2010

N11-West Nee


Het is al weer een tijdje geleden, dat Ada en ik meegelopen hebben met een protestdemonstratie, maar dit keer was het een heuse thuiswedstrijd. Vanaf de molen in de Stevenshofpolder zouden we naar zwembad Het Wedde in Voorschoten lopen om te protesteren tegen de aanleg van de N11-West. Deze loopt net ten zuiden van de Stevenshof dwars door één van de laatste open polders tussen Leiden en Den Haag en deze snelweg splijt ook nog eens Voorschoten dwars doormidden.
Kennelijk moet alles wijken voor de asfaltlobby.

We liepen langs de weilanden, waar de als Rijnlandroute vermomde Rijksweg gepland staat. Door middel van protestborden was aangegeven, hoe de weg zou gaan lopen: op nog geen 100 meter van de bebouwing! Terwijl we in de Stevenshof al de fijnstof van de A44 krijgen te verwerken.

We liepen over het fietspad, dat ik vaak gebruik als deel van mijn trainingsroute vanuit huis. Ook de marathon van Leiden loopt over dit fietspad. Bij dit soort inspanningen haal je dieper adem dan normaal, dus je krijgt dan een extra portie fijnstof te verwerken. Ja, de overheid weet wel, hoe ze de vergrijzingsgolf binnen de perken wil houden!!!
In een stoet van 1000 personen liepen we onder een bewolkte hemel naar Voorschoten, waarbij her en der sprekers wezen op de vernietiging van een stuk woongenot van vele duizenden mensen en ook op het alternatief: de Churchill-Avenue.
In de stoet kwamen we een hoop bekenden tegen, dus het wandelen naar Het Wedde was ook nog eens erg gezellig.
Alle argumenten tegen de als Rijnlandroute vermonde Rijksweg 11-West zijn te vinden op www.behoudrijnland.nl en op www.vriendenoostvlietpolder.nl. Alle: nou nee, ik heb er nog een: deze weg doorkruist de Dobbewatering en de Schenksloot, zodat het onmogelijk wordt om vanuit de Stevenshof naar de Horsten te schaatsen. Want klûnend een Rijksweg oversteken lijkt me niet goed voor de gezondheid.

Geen opmerkingen: