woensdag 24 november 2010

Uitgeloot

Gisteren kwam in het nieuws, dat twee bekende marathonschaatsers dit jaar uitgeloot waren: Henk Angenent en Erik Hulzebosch, de nummers 1 en 2 van de Elfstedentocht van 4 januari 1997. In "De wereld draait door" is hier een tijd over doorgepraat met dit duo en met de toenmalige voorzitter van De Friesche Elf Steden, Henk Kroes.
Nu wil het toeval, dat ik als eenvoudig toerschaatser, met zowel Henk Angenent als met Erik Hulzebosch gepraat heb. Met de winnaar van 1997 tijdens de huldiging van de 4 "Leidse" Olympiagangers in maart dit jaar, met Erik Hulzebosch in januari 1998, toen Jaap de Gorter via zijn werk bij De Kler had geregeld, dat wij, samen met Max Dohle, bij een schaatsclinic op de Jaap Edenbaan aanwezig mochten zijn.

Het mooie is: als er geen microfoon in de buurt is, spreekt Hulzebosch gewoon Nederlands, om probleemloos in dialect te gaan praten, zodra er iets in zijn buurt verschijnt, wat op een microfoon lijkt. Wat dat aangaat is hij een echte entertainer.

De combinatie van de serieuze Angenent met de clown Hulzebosch werkt wat dat aangaat prima. Twee prima ambassadeurs van de prachtige schaatssport, die juist goed tot hun recht komen, doordat ze tegenpolen zijn. Twee serieuze mensen werkt niet, twee clowns ook niet. Qua gedrag schijn ik volgens ingewijden trouwens iets meer van Erik Hulzebosch weg te hebben.

Ik ben Hulzebosch trouwens nog een keer tegengekomen. Ik was op de Weissensee aan het trainen en reed met hem en een ploegmaat van Nefit op, toen zij een stukje uitreden. Toen kon ik het bijhouden. Op het moment, dat ze even aanzetten, hadden ze binnen de kortste keren een gat van een paar honderd meter. Ach ja, verschil moet er zijn. Er was trouwens nog een derde man uit die roemruchte kopgroep van 1997, die ik gesproken heb: Piet Kleine, die bij ons in Hotel "Die Forelle" verbleef. Ik ben benieuwd, of toerrijder Piet Kleine ook is uitgeloot. Ik ondersteun van harte het verzoek aan het bestuur van de Elfstedenvereniging, om voor de kopgroep in 1997 een uitzondering te maken op de regel, dat ze om het jaar ingeloot zijn. Al maakt het in het geval van postbode Piet Kleine niet veel uit, want alle keren, dat hij meereed, miste hij een stempeltje! Als tegenprestatie lijkt het me billijk, dat Jaap de Gorter en ik dan een wild card krijgen in de winter van 2011-2012, als wij uitgeloot zijn. Wij kwamen toen immers eerder over de finish dan Henk Angenent en Erik Hulzebosch.....

Geen opmerkingen: