zondag 12 juni 2011

Focussen

Ik heb al eens vaker vermeld, dat zingen een uitstekende oefening is voor het sporten. Buiten het feit, dat je je ademhaling goed leert beheersen en je longen volledig gebruiken, vraagt het ook concentratie.
Gisteren bij het oefenen voor "Die Schöpfung" zei dirigent Paul Valk op een gegeven moment: "Je moet je focussen!"
En om het nog helder te zeggen: "Tijdens de uitvoering moet je als het ware in een tunneltje naar de dirigent kijken." Een schaatscoach zou dezelfde beeldspraak kunnen gebruiken om een schaatser mentaal goed voorbereid aan de start van een wedstrijd te krijgen.
In de eerste helft van de vorige eeuw schreef de befaamde sportjournalist Joris van den Bergh al een boek over dit fenomeen: "Mysterieuze krachten in de sport".
Als ik dit klassieke sportboek in een woord samen moet vatten, dan is dat het woord aandacht. Je moet met aandacht trainen, en je moet uiteraard je wedstrijden met aandacht spelen, lopen of rijden.
Je kunt het woord aandacht ook vervangen door het woord concentratie of het modernere focussen. Het komt allemaal op hetzelfde neer. Je moet je afsluiten voor bijzaken en je met aandacht concentreren op je focus.

Geen opmerkingen: