maandag 27 juni 2011

Tour de Kans

De leukste pret is de voorpret. Bij grote sportevenementen is er dan ook altijd wel een toto of iets dergelijks, waar je aan mee kunt doen.
Zelf doe ik mee aan de Tour de Kans van het Leidsch Dagblad. Je kunt een team inschrijven met 9 renners en 5 reserves. De 5 reserves vallen af, zodra de Tour gestart is. Je krijgt 100 punten, waarmee je een ploeg bij elkaar kunt kopen. Goede renners zijn een stuk duurder, dus het is de kunst om een evenwicht te vinden tussen goed en goedkoop.
Het gaat er om, om aan het eind van de Tour zoveel mogelijk punten verzameld te hebben. De renners verdienen punten, doordat ze hoog eindigen in het eindklassement, maar ook in iedere etappe zijn punten te verdienen voor de eerste 20 renners. Verder levert iedere trui iedere dag bonuspunten op.
Kortom: zelfs een saaie Tour wordt door mee te doen aan een Tourtoto ineens een stuk spannender.

Mijn Team gaat de strijd aan onder de naam "Ciudad de Oviedo", de Spaanse wielerploeg van mijn zoon Siebe.
Mijn voorlopige selectie, want er kunnen renners plotseling uitvallen voor de start, bestaat uit de volgende renners:
Alberto Contador en Andy Schleck, de grootste kanshebbers op de Tourzege, al blijft Contador natuurlijk een risico vanwege de geur van doping, die om hem heen hangt.
Mark Cavendish is ieder jaar toch goed voor een stuk of 4 etappes.
Met deze 3 renners ben ik al 60 punten kwijt.
Tom Boonen en Thor Hushovd zijn goede sprinters, die meestal strijden om de groene trui. Vaste waarden dus.Tenminste, zolang Boonen van de cocaïne afblijft!

Een jonge sprinter, die ook altijd goed scoort is Spaans kampioen José Joaquin Rojas. Met dit drietal erbij ben ik 29 punten verder. Er is dus nog 11 punten te verdelen voor 3 renners en 5 reserves. Drie renners van 2 punten heb ik dus opgesteld: Nicolas Roche, de zoon van de enige Ierse Tourwinnaar, Stephen Roche, die in mijn ogen ondergewaardeerd wordt, daar hij vaak bij de beste 10 eindigt en vorig jaar zelfs 15e werd in het eindklassement. Verder Christophe Kern, Frans kampioen tijdrijden en chauvinistisch als je als sportliefhebber toch een beetje bent: Rob Ruijgh, gisteren toch de man in vorm bij het Nederlands kampioenschap. De eerste reserve is Joost Posthuma.
Maar eerlijk is eerlijk, als ik Ruijgh en Kern in zou kunnen ruilen voor Belgisch kampioen Philippe Gilbert en Zwitsers kampioen Fabian Cancellara, dan had ik dat onmiddellijk gedaan, maar helaas, ik heb niet genoeg punten om deze renners aan te kunnen trekken.

Kortom, logisch redenerend zit het allemaal goed doordacht in elkaar. Maar dat dacht ik andere jaren ook, en verder dan de middenmoot ben ik nooit gekomen. Dat is ook het leuke van sport: het loopt toch altijd anders, dan je denkt. Resultaten uit het verleden....

Geen opmerkingen: