maandag 17 oktober 2011

Schaatsplezier

Zoals iedere schoolvakantie met de R in de maand werd er ook in deze Herfstvakantie schaatsles gegeven voor kinderen. Er waren 64 kinderen op de eerste schaatsles in de Leidse IJshal op deze maandagmorgen af gekomen.

De kinderen mochten eerst warm rijden en werden toen ingedeeld in groepen aan de hand van hun snelheid. Het is als trainer altijd een verrassing, wat voor kinderen je krijgt toebedeeld. Omgekeerd geldt trouwens hetzelfde.

Ik begon met een groep met 3 kinderen op noren en 3 kinderen op kunstschaatsen. Probeer daar maar eens een leuke les van te maken. Maar gepokt en gemazeld als ik ben na 20 jaar lesgeven aan beginnende schaatsers, wist ik toch een leuke mix te maken met oefeningen, waarbij beide groepen aan hun trekken komen.

Tijdens de les werden 3 kinderen uit vollere groepen naar mijn groep overgeheveld. Geen probleem. Ze konden de resterende oefeningen gewoon meedoen.

De basis van mijn schaatslessen is gebaseerd op schaatsplezier. Je kunt kinderen de techniek op diverse manieren aanbieden, maar als je het speels doet, krijgen de kinderen veel meer plezier in de mooiste sport, die er is. En wat vinden kinderen het leukst: spelletjes.

Tijdens de les doe ik tussendoor allerlei spelletjes en ook gewone techniekoefeningen breng ik met veel plezier.
"Nu gaan we even gek schaatsen!" en ik doe de vreemdste bewegingen voor. Zonder dat ze het door hebben, krijgen de kinderen zo een uitstekende balansoefening.

Aan het eind van de les doe ik vaak een tikspelletje. Alle oefeningen, die je in een uur kunt geven, worden dan uitgevoerd zonder dat de kinderen er erg in hebben.
Maar het voornaamste is en blijft: zo krijgen de kinderen schaatsplezier!

Geen opmerkingen: