maandag 17 augustus 2009

Als de rook om je hoofd is verdwenen

Begin jaren '70 had Boudewijn de Groot een grote hit met het nummer "Als de rook om je hoofd is verdwenen". Afgelopen vrijdagmiddag was ik op ziekenbezoek bij mijn trainingsmaat Hen van den Haak, die in mijn vakantie is geopereerd. We hadden het over allerlei zaken, en één ervan was het roken. In mijn vriendenkring is er bijna niemand meer, die rookt. Dat was in de jaren '70 wel anders. Je was een grote uitzondering, als je niet rookte.
Een avondje uit betekende voor een niet-roker, de categorie waar ik onder viel,  automatisch, dat je verplicht was "mee te roken". Afzuiginstallaties waren in die tijd niet aan de orde, dus de rook bleef gewoon in het café of de jeugdsoos hangen. Zodoende kreeg je ongevraagd flink wat rook binnen.
Wat dat aangaat is er de afgelopen 30 jaar flink wat veranderd. Om te beginnen zijn vrijwel al mijn vrienden met roken gestopt en door Europese regelgeving is de horeca nu nagenoeg rookvrij. Iedere sporter weet, hoe belangrijk gezonde longen zijn. Wat dat aangaat is het heerlijk, dat tegenwoordig de rook om ons hoofd is verdwenen!

Geen opmerkingen: