vrijdag 7 augustus 2009

Rolf Lidberg

Het is deze maand 30 jaar geleden, dat ik tijdens een fietsvakantie met mijn vrienden Tim de Beer, Joep Kapiteyn, Nel Arends, Bas en Mark Warnink en Ali Jansen in Denemarken de trollentekeningen van Rolf Lidberg, die regelmatieg op mijn weblog te vinden zijn, heb ontdekt. Die vakantie reed ik op mijn oude opoefiets zonder versnellingen door het toch wel glooiende Deense land. Dat viel niet altijd mee, want vooral Jutland, of Jylland, zoals de Denen zelf zeggen, is behoorlijk heuvelachtig in het gebied tussen Ebeltoft en Viborg. En dan hebben we het natuurlijk wel over een bepakte opoefiets!
Nu kende ik het boek "De sprookjeswereld van John Bauer" al, een schitterende collectie Zweedse volksverhalen en sprookjes, geïllustreerd door de fameuze John Bauer [1882-1918], die trollen, feeën en kabouters tot leven wekt met zijn betoverende illustraties.
De tekeningen van John Bauer zijn vooral melancholiek, terwijl de trollentekeningen van Rolf Lidberg vooral humoristisch en vaak zeer helder van kleur zijn, met vooral ook prachtige luchten. De Zweed Rolf Lidberg is voor mij de grootste trollenschilder, die Scandinavië heeft voortgebracht. Hij overleed in 2005 op 74-jarige leeftijd. Vooral de manier, waarop hij alle menselijke zwakheden en tekortkomingen weet uit te beelden is fenomenaal!
De eerste trollenkaart, die wij ontdekten, was deze muziekgroep.
In die vakantie kocht ik een serie trollenkaarten van Rolf Lidberg, destijds uitgegeven door Pictura Grafica in Lund, die ik sindsdien in een wissellijst heb. De serie zomer- en winterkaarten verwissel ik ieder half jaar een keer. Daar de ansichtkaarten na verloop van tijd fletser worden, vraag ik aan vrienden of collega's, die naar Scandinavië op vakantie gaan, of ze "verse voorraad" mee willen nemen.

Tijdens die vakantie zat de muziek van de Duitse folkrockgroep Ougenweide, in Nederland nauwelijks bekend, constant in ons hoofd. We waren een paar weken voor de fietsvakantie door Sjaeland en Jylland naar Rotterdam Folk in De Doelen geweest en hadden we een prachtig optreden van Ougenweide gezien en vooral gehoord. We kenden Ougenweide eigenlijk alleen van hun lp "Eulenspiegel".

Deze Deense fietsvakantie is voor mij dus voor altijd verbonden met Rolf Lidberg en Ougenweide.

Geen opmerkingen: