dinsdag 1 september 2009

Vervangende dienstplicht

Het is vandaag 30 jaar geleden, dat mijn loopbaan bij de openbare bibliotheek begon. Officiëel althans, want 1 september 1979 was een zaterdag, dus ik begon mijn werkzame leven met een vrije dag. Het was het begin van mijn bijna 19 maanden vervangende dienstplicht. Een symbolisch goed gekozen datum: op die dag waren de herdenkingen, dat de Tweede Wereldoorlog 40 jaar eerder begonnen was met de inval van Nazi-Duitsland in Polen. In deze dienstweigeraar school immers geen "Universal soldier".  
Op maandag 3 september begon het allemaal echt met een fietstocht van 20 km van Nieuw-Vennep naar Leiden. Gedurende 2 maanden reed ik vrijwel iedere ochtend de 20 km heen en 's middags weer terug. Toch 200 km in de week en soms zelfs 240, want eens in de 3 weken had ik zaterdagdienst. Maar helaas, de geest is gewillig, maar het vlees is soms zwak. Bij slecht weer kon ik meerijden in de auto van Lenny Houdijk, met wie ik op jongerenkoor "Oktopus" zat en die ook in Leiden werkte. Wat dat aangaat ben ik af en toe een watje....
Gelukkig was de herfst van 1979 redelijk goed te noemen, zodat ik vaak op mijn opoefiets de dagelijkse 40 km afgelegd heb, tot ik op 1 november een kamer in onderhuur vond aan de Witte Rozenstraat in Leiden. Want als je een goede basisconditie wilt hebben, is het vrijwel iedere dag 40 km fietsen een echte aanrader.

Geen opmerkingen: