zondag 13 september 2009

Maarten van der Weijden


Het zal niemand ontgaan zijn, dat er in onze trainingsgroep enige tweespalt ontstaan was naar aanleiding van de Wassenaarse zwemloop, waarbij het Dream-Team door griepachtige verschijnselen helaas niet aan de start was verschenen. Zie voor details op het weblog van augustus onder "Psychologische oorlogsvoering" en "Wassenaarse zwemloop".
Nu deed het gelukkige toeval zich voor, dat Olympisch zwemkampioen op de 10 km, Maarten van der Weijden, zijn nieuwe boek "Beter" presenteerde tijdens "Manuscripta", afgelopen maandag in Amsterdam, waar de uitgevers van Nederland het aanbod van het komende half jaar bekend maakten. Ik kon een gesigneerd exemplaar in ontvangst nemen, waarin Maarten van der Weijden klip en klaar mijn vraag beantwoordde, welk team van de IJVL het beste was. Op de titelpagina schreef hij spontaan de aan duidelijkheid niets te wensen overlatende tekst: "Voor Paul Verkerk. Het Dream-Team is toch beter." Voor Jaap de Gorter en Hans Boers was er een ansichtkaart met de voorpagina van "Beter", aan hen opgedragen met dezelfde tekst.
Hiermee was wat mij betreft de discussie gesloten. Als een ervaringsdeskundige als de Olympisch kampioen een zo helder oordeel velt, wie zijn wij dan, om daar aan te twijfelen?
Waar ik in ieder geval niet aan twijfel is om iedereen aan te raden het boek "Beter" te lezen. Het is een prachtig, zeer aangrijpend boek. Vooral het deel over de strijd tegen leukemie hakt er diep in. Sport is dan inderdaad slechts de belangrijkste bijzaak in het leven.
Verder kunt u lezen, hoe Maarten van der Weijden met veel wilskracht en doorzettingsvermogen vanaf het nulpunt zich naar Olympisch goud wist te knokken. Aan deze aanbeveling over "Beter", die ik op internet vond, heb ik niets toe te voegen: "Zijn boek maakt vanaf de eerste pagina een verpletterende indruk. Maarten van der Weijden is een terechte winnaar, zowel op sportief gebied als op het menselijke vlak."


Geen opmerkingen: