maandag 17 juni 2013

Never change a winning team

Het kon bijna niet meer misgaan. Jong Oranje, met een hele serie voetballers uit het Nederlands Elftal, zou in Israël wel eventjes Europees kampioen onder de 21 worden. Na Duitsland op een koekje van eigen deeg getrakteerd te hebben, namelijk hen in de laatste minuut verslaan en Rusland met 5-1 van de mat te hebben geveegd, stonden "we" in de halve finale.
Coach Cor Pot maakte toen de klassieke fout. Hij gunde zijn spelers rust in de laatste poulewedstrijd tegen Spanje. Hij wilde hen sparen. Jong Oranje 2 werd opgesteld en verloor kansloos met 3-0 van de Spanjaarden.
Weg flow, weg winning mood. En weg ook de kans om in de halve finale te spelen tegen het minder sterke Noorwegen. Een gelijkspel tegen Spanje volstond immers.

Ietwat schlemielig verloor Jong Oranje van Jong Italië. Maar dat heeft de bondscoach zelf over zich afgeroepen. Eén telefoontje naar Marco van Basten had dit Latijnse drama kunnen voorkomen en dan had Nederland gewoon in de finale gestaan en hadden Italië en Spanje elkaar af kunnen maken in de andere halve finale. Uit de nederlaag tegen Rusland bij het Europees Kampioenschap in 2008 is geen lering getrokken. En dat terwijl er toch een heel bekend Nederlands spreekwoord bestaat: een ezel stoot zich in het algemeen, niet twee keer aan dezelfde steen!

Geen opmerkingen: