donderdag 20 juni 2013

Fartlek

Het was vreemd weer gisteren. Het zou tropisch warm worden, er was al gewaarschuwd voor hittestress, maar ook deze keer werd de soep niet zo heet gegeten. Waar onbewolkt weer was voorspeld, was het in onze omgeving het grootste deel van de dag bewolkt. 's Ochtends moest ik op weg naar mijn werk zelfs een regenpak aan, daar het tussen het Valkenburgse meer en de Cantineweg grote druppels regende.

Wat vrij bijzonder was, waren de temperatuurverschillen tussen het oosten en het westen, met tussen de middag temperaturen van boven de 30 graden in Limburg tegen 17 bij Hoek van Holland.
Met het oog op de skeelertraining hield ik aan het eind van de middag buienradar nauwlettend in de gaten. Het zag er naar uit, dat het tot 10 uur droog zou blijven. Om 7 uur zat ik op de fiets naar de skeelerbaan van Leiderdorp, waar het gezellig druk was op deze zwoele zomeravond.
De training werd wederom door Tjeerd Wierdsma gegeven. De 20 skeeleraars kregen, zoals ik al verwachtte, een vaartspel voorgeschoteld. Het vaartspel is in trainingsboeken vaak te vinden onder de Zweedse benaming: Fartlek.
Het was een zeer gevarieerde training, met Steigerungen over diverse afstanden, rustige rondjes op techniek, korte sprintjes, de slalom en de dronkemanspas met aansluitend 4 rondjes korte bochten.
In de bocht moesten we de enkels vasthouden, zodat je diep ging zitten.
"Voor alle duidelijkheid", zei Tjeerd als toelichting: "Wel je eigen enkels!"

Van Tjeerd kreeg ik te horen, dat de heupinzet weer naar behoren was. Zodoende hoefde ik me daar niet op te concentreren en kon ik aandacht besteden aan andere onderdelen van mijn skeelertechniek. En die van anderen!
Bij het laatste onderdeel, veel rondjes op techniek schaatsen met af en toe een Steigerung, een glijstart en een snel rondje tussendoor, reed ik op met Jante Vernhout. De trainer in mij kon het niet nalaten om technische aanwijzingen te geven. Vooral bij de zijwaartse afzet was nog de nodige winst te behalen, dus daar gaf ik tijdens het blok van 15 rondjes de nodige aanwijzingen voor om het te verbeteren.
En eerlijk is eerlijk: Jante is een snelle leerling. Als je haar ziet skeeleren, dan zou je niet denken, dat ze pas 3 skeelerlessen heeft gehad!
En daar ik bij andere skeeleraars van de IJVL zag, dat de zijwaartse afzet bij vrijwel iedereen een punt is, waarop winst is te behalen, zal ik hier maandag aandacht aan gaan besteden, als ik als droogtrainer op mag treden.

Geen opmerkingen: