zondag 2 juni 2013

Het jaar zonder lente

Op www.weerwoord.be las ik enige weken geleden een rake typering voor het voorjaar van 2013: het jaar zonder lente. Daar er nog een paar weken te gaan waren tot het begin van de meteorologische zomer, die op 1 juni begint, had ik deze kop al een paar weken in mijn hoofd.
Op de site van het KNMI staat een heldere terugblik op het afgelopen voorjaar onder de kop: Koudste lente in ruim veertig jaar.
Dit is ook mooi terug te zien in onderstaand temperatuurstaatje.

Ook de 7e plaats in de rij met koudste lentes sinds 1901 spreekt boekdelen. Dit krijgt nog meer cachet als je in ogenschouw neemt, dat er een aantal uitlopers van Elfstedenwinters bij zit. Wat dat aangaat was de afgelopen winter taai, maar extreme kou ontbrak vrijwel volledig.
Heel bijzonder is dit gegeven: De winter van 2007 was warmer in enkele stations van het KNMI dan de huidige lente (Den Helder 6.4°C deze lente tegen 7.2°C in W07, Vlissingen 7.0°C deze lente tegen 7.3°C in W07). Van alle hoofdstations was deze lente met 7.1°C maar net warmer dan W07 met 6.7°C. Toch wel opmerkelijk!
Kijken we naar het lijstje, dan zien we, dat in meer dan de helft van de gevallen een behoorlijk strenge winter volgde, met 1962 als absolute topper. Bij de top 10 ligt de kans op een Elfstedentocht zelfs op 40%.
Het is uiteraard veel te vroeg om hierover al te gaan speculeren. Het weer is daarvoor in onze omgeving veel te wispelturig. Het weer heeft ook geen geheugen. Maar toch lijkt de kansberekening momenteel vrij gunstig voor de natuurijsschaatsers onder ons. Vermoedelijk heeft dit te maken met de temperatuur van het zeewater, die een flink stuk lager ligt dan gewoonlijk.
Maar voor ik mijn verwachting uitspreek voor de komende winter, wil ik eerst afwachten, wat voor zomer we krijgen. Deze heeft namelijk nog heel veel invloed op de watertemperatuur.

Maar vooralsnog ga ik er van uit, dat we ook de komende winter weer op de Vogelplas zullen schaatsen. Voor de 7e winter op rij!
En gezien de ervaringen van de laatste jaren, ga ik er ook van uit, dat de natuurijsperiode ook wel weer met sneeuwval gepaard zal gaan. Maar 100 x liever dat, dan een winter zonder natuurijs!

Geen opmerkingen: