dinsdag 20 augustus 2013

"Wie niet snel is, moet afsnijden!"

Het mag dan nog volop zomers weer zijn, het schaatsseizoen werpt zijn schaduwen al vooruit. Over ruim een maand gaat de Leidse IJshal weer open.
Gisterenavond hadden we de wekelijkse droogtraining van de IJVL. Jaap de Gorter had weer een leuk, maar pittig schema opgesteld. We begonnen met schaatsplanken "de Bult" op te dragen, waarna we een rondje over het nieuwe asfalt liepen naar de nieuwe betonnen trappen. Hier deden we de sprongoefeningen, die we in vroeger jaren op de trappen van Leiden Lammenschans uitvoerden. Vijfmaal moesten we met telkens een andere sprongvorm de 35 treden overbruggen.
Om het nog wat zwaarder te maken, kreeg je de keuze om verder omhoog te lopen naar het bovenste pad op de voormalige vuilnisbelt. Als bonus mocht je ook nog wat langer lopen. Bij een van deze lopen had ik Marjolijn Donkerbroek op de bovenloop ingehaald. Beneden gekomen zag ik haar voor me uit lopen.
"Hoe krijg jij dat nou voor elkaar?", vroeg ik.
Het antwoord luidde, met een knipoog naar het gezegde "Wie niet sterk is, moet slim zijn":""Wie niet snel is, moet afsnijden!"

Ondertussen hoorden we de ene na de andere sirene langs scheuren. Er bleek duidelijk iets aan de hand. Een langsrijdende brandweerauto wees op brand in de buurt.

Bij het bruggetje vlak bij de trap kwam de volgende oefening. Schaatsstappen in de elastieken. Je kunt het zo zwaar maken als je wilt, simpelweg, door meer druk op het elastiek te zetten. Ik stond aan het eind van de brug en keek uit op een volgende sloot met normaal stilstaand water. Nu dus niet. Maar nu komt het gekke. De ene keer stroomde het naar links, even later weer naar rechts. Aan de blaadjes, die op het water dreven, kon je dat mooi zien.
Na de 8 oefeningen in de elastieken vertrokken we naar de schaatsplanken. Er waren er 7 op 10 IJVL-ers. Er gingen 5 personen touwtjespringen, de andere 5 een piramide van 30, 60 en 90 seconden en terug op de schaatsplank, met een halve minuut rust tussendoor.
Na deze serie moesten we wisselen. Daar ik vorig jaar mijn achillespees overbelast had met touwtjespringen, liet ik die trainingsvorm graag aan me voorbij gaan. Temeer, daar de schaatsplank mijn favoriete trainingsvorm is. En waar de anderen rust pakten bij de piramide, "schaatste" ik gewoon door. In totaal 7 minuten aan één stuk door. En vergis u niet: de schaatsplank is intensiever dan schaatsen.
Met een rondje uitlopen zat deze afwisselende maandagtraining er al weer op. Het begint toch al weer vroeger donker te worden. En dat lag niet aan de rookpluimen aan het verder blauwe firmament.

Geen opmerkingen: