donderdag 15 augustus 2013

"Zo kan het ook!"

Het was een heerlijke avond om te gaan skeeleren. Het was nog warm, toen ik naar de skeelerbaan in Leiderdorp fietste, maar toen we klaar waren met de training van anderhalf uur was het al flink afgekoeld. Dit verschijnsel ken ik maar al te goed van fietsvakanties. De tweede helft van augustus is het overdag vaak een heerlijke temperatuur, maar de avonden wordt het al klam en koelt het snel af.
Tjeerd Wierdsma gaf training aan een kleine 20 man. Het was een prima training om er weer in te komen, want 4 weken geleden had ik voor het laatst geskeelerd. Daar veel skeeleraars op vakantie waren geweest, werden veel technische oefeningen herhaald. Prima, want je bent geneigd om te snel te willen rijden, waardoor je je techniek verwaarloost en het fout automatiseert.
De skeelertraining was zeer gevarieerd met Steigerungen, slalommen, bochten lopen, bijhalen en de dronkemanspas. Vooral de bijhaal en de daarmee gepaard gaande afzet kregen veel aandacht. En sommige mensen kregen van de trainer bij dit onderdeel speciale aandacht. Die eer viel mij ook ten beurt. Over de bijhaal was Tjeerd tevreden, maar het hangende been verplaatste ik veel te ver achter het standbeen. Met schaatsen doe ik dat ook regelmatig. Dan gebruik ik het als een hefboom voor de valbeweging. Het risico is echter, dat je dan achter je standbeen kunt blijven haken.
Met het minder ver verplaatsen van het hangende been, ging de valbeweging echter ook goed. "Die houden we er in", dacht ik.

Aan het slot van de avond liet Vero Nater, een van de IJVL-talenten, zien hoe je een bocht moest lopen. Diep zittend, de rug horizontaal, een goede valbeweging en een krachtige afzet in combinatie met een hoog bewegingsfrequentie. Hij vloog de dubbele bocht door.
"Zo kan het ook!", zei Tjeerd, en wij waren het volledig met hem eens.
Wij voelden ons maar stuntelaars, toen we even later dezelfde bocht driemaal achtereen mochten lopen.

Maar goed, in het leven moet je wat hebben, wat je kunt verbeteren....

Geen opmerkingen: