dinsdag 3 september 2013

De laatste en mooiste strandloop van het seizoen

Het was wat winderig, maar de temperatuur was heerlijk. We verzamelden op het parkeerterrein van Katwijk-Noord bij "Het Wantveld". Daar nog niet iedereen er was, liepen we eerst 2 rondjes in op het parkeerterrein, alvorens we de duinopgang beklommen.

Het werd eb. Een gedeelte van het strand was lekker hard, maar het liep wel schuin af. De eerste oefening was op speciaal verzoek van Marjolein Donkerbroek: zij wilde graag bokje springen. Als trainer voldoe ik graag aan het verzoek van het jongste lid van de IJVL-droogtrainingsgroep.
Na een Steigerung volgde het zwaarste onderdeel: het beklimmen van een duinopgang. Hijgend als een werkpaard kwamen we boven.

Nu we het toch over paarden hebben: er reed een groep ruiters langs de vloedlijn. De droogtrainingsgroep mocht het genoegen smaken om sneller te lopen dan de paarden dankzij een sprint over 200 meter.
We waren onderweg naar Huis ter Duin, waar het Nederlands elftal zich verzamelde. Louis van Gaal is op zoek naar fitte spelers. En die zijn in de droogtrainingsgroep absoluut te vinden. Hoeveel spelers van Oranje hebben de marathon wel eens gelopen? Daarbij zijn we ook nog eens een stuk goedkoper dan de slechtst verdienende speler van Oranje, dus wat wil men nog meer....

Nou, wat schaatsoefeningen bijvoorbeeld, zoals de schaatsstap, de schaatssprong en de bochtstap.
Het keerpunt was, zoals gebruikelijk, de trappen van Huis ter Duin, die we alle 67 treden springend en lopend namen.
De zon begon al aardig te zakken, toen we weer richting Katwijk liepen.
Geoffrey van Heerde, normaal gesproken een van de beste lopers van de groep, moest ervaren, dat je niet ongestraft van schoeisel kunt wisselen. Hij kreeg, doordat hij nu constant met zijn voorvoet af moest zetten en er op landen, last van zijn kuiten.
Op de terugweg liet ik diverse oefeningen achterwege, daar het al redelijk donker begon te worden. Op een schuin strand met diverse hoefafdrukken zou je, als je echt in het donker hard zou lopen, kans lopen op een blessure door een misstap. Dat wilde ik als trainer niet op mijn geweten hebben. Derhalve beperkte ik me op de 4 km terug tot een stuk snelwandelen en een minuut statisch zitten.
Desondanks kreeg ik van Jante Vernhout de volgende lovende kritiek: "De laatste en mooiste strandloop van het seizoen."
Ik weet alleen niet, of het op mijn training slaat, of op de prachtige avondschemering....

Geen opmerkingen: