zondag 29 september 2013

De nieuwe wildernis

Afgelopen week is een natuurfilm van eigen bodem in premiere gegaan: de nieuwe wildernis. Voor zulke "safarifilms" hoefde dit keer niet afgereisd te worden naar Afrika. Een ritje naar onze eigen Flevopolder volstond voor het maken van prachtige natuurbeelden: de Oostvaardersplassen.

Dit natuurgebied, de nieuwe wildernis, is bij toeval ontstaan. Oorspronkelijk stond er een industriegebied gepland. Doordat de noordkant van Flevoland net wat dieper was dan de rest van de polder, kwamen er ondiepe plassen te staan, waar riet welig tierde. Hier kwamen veel vogels op af, maar ook grazende dieren zoals herten en wilde paarden. Er ontstond een prachtig natuurgebied.

Doordat het gebied nogal drassig is, is het normaal gesproken niet erg toegankelijk. Tot het moment, dat het gaat vriezen dan.Dan glijd je op je smalle ijzers over het spiegelgladde ijs door een prachtig natuurgebied. Je kunt er dan prachtige zwerftochten maken tussen de rietkragen door.

Hou er, als je op de Oostvaardersplassen gaat schaatsen, wel rekening mee, dat er in dit natuurgebied geen koek en zopie is. Maar ja, dat past wel bij de nieuwe wildernis. Ook de dieren moeten hun eigen kostje bij elkaar scharrelen in de wintermaanden.

Geen opmerkingen: