zaterdag 28 september 2013

Traditie

Het is de jaren traditie binnen de IJVL, dat we op de vrijdag, voordat de Leidse IJshal open gaat, we 's avonds een trainersbijeenkomst hebben, waarbij wordt teruggeblikt op het zomerseizoen en wordt vooruitgeblikt op het schaatsseizoen.

Het voorseizoen was prima. Het was ook leuk om met de maandaggroep samen te trainen. Na jaren in een steeds kleinere dinsdaggroep gezeten en gezweet te hebben, was het leuk om weer eens in een grotere groep te trainen.
Na de vergadering volgde het tweede traditionele onderdeel: ijs proeven. Het ging erg makkelijk. Met mijn kluunschaatsen maakte ik zulke lange slagen, dat Jaap de Gorter er een opmerking over maakte: "Vroeger kon ik niet in jouw slag komen door je korte slag, nu niet door je lange slag."
Het resultaat van jarenlang sleutelen aan je techniek. Hoe langer je kunt glijden, hoe minder slagen je hoeft te maken.
In de bochten probeerde ik de oefeningen van Marieke van Hoek op het ijs uit. Op zich ging het makkelijker dan met skeelers. Doordat je in het ijs snijdt, heb je meer grip dan op je wieltjes.
Na een half uurtje schaatsen was het tijd voor het derde traditionele onderdeel: de afdronk.

Deze had nog het meeste voeten in aarde. De bar sloot om 10 uur, daar de barkeeper nog andere verplichtingen had. Maar als je elkaar al jarenlang kent, dan is er meestal wel wat te regelen. Zo ook nu. Arjan Hillebrand had wat flesjes Palm klaargezet, waarmee we de openingsavond van het schaatsseizoen 2013-2014 met 7 man in de trainerskamer gezellig koutend afsloten. Hetgeen paste in een oeroude traditie.

Geen opmerkingen: