donderdag 7 mei 2015

Builenpest

Vanmorgen heb ik 10 kilometer gelopen. Het was een rondje Korte Vliet met enkele kleine variaties. Het was half bewolkt, de temperatuur was best lekker, maar er stond nog aardig wat wind.
Het lopen ging goed. Dat mag ook wel, want na alle zware trainingen ben ik nu aan het afbouwen. Zaterdag nog een 10 kilometer, maandag de eerste droogtraining van de IJVL en met Hemelvaart nog een rondje van 4 of 5 kilometer en ik ben klaar voor de marathon van Leiden.

Nu heb ik de laatste anderhalve week last van puisten op mijn bovenbenen. Dat kan allerhande oorzaken hebben. Meestal wil het lichaam afvalstoffen naar buiten. Denk daarbij aan vetophopingen of kleine ontstekingen.
Het kunnen ook schuurplekken zijn als gevolg van het vele trainen, maar ik train niet meer dan anders in aanloop naar de marathon. Dat maakt de kans op deze mogelijkheid wat kleiner.
Puisten komen het meest voor in de puberteit. Nu ben ik die leeftijdsfase allang gepasseerd, doch er zijn mensen, die mij ervan betichten, dat ik mijn leven lang puber ben gebleven....

Gekscherend zeg ik altijd tegen mijn vrouw, als ik weer een puist heb: "Het is vast builenpest."
Nu doet iedereen alsof de pest iets is uit de Middeleeuwen, maar was dat maar waar. Kijk voor de aardigheid maar eens op dit kaartje met uitbraken van de pest in de 21e eeuw.

Nu heeft ieder nadeel zijn voordeel. De pestepidemie, die in de Middeleeuwen ook flink huishield in Italiƫ, heeft ook wereldliteratuur opgeleverd: De "Decamerone" van Giovanni Boccaccio.

In de "Decamerone" gaat het om zeven vrouwen en drie mannen die in 1348 vanwege de pest vanuit Florence naar een landgoed zijn gevlucht. Ze leven tien dagen in quarantaine, die ze doorbrengen met eten, dansen en verhalen vertellen.

Deze raamvertelling stelt Boccaccio in staat honderd zeer verschillende novellen samen te voegen. Het zijn fabels, parabels, anekdoten en wonderlijke levensgeschiedenissen.

Nu ben ik trouwens allang blij, dat de puisten op mijn bovenbenen zitten en niet op mijn gezicht, want anders zouden mensen kunnen zeggen: "Dat is een echte pestkop!"
Maar goed, de kans dat ik builenpest heb, is uiterst minimaal te noemen. Maar in het zeer onwaarschijnlijke geval, dat het toch zo mocht zijn, dan ziet u volgende week zondag een loper in de volgende kledij meedoen aan de marathon van Leiden, de stad, die nog steeds beschikt over een Pesthuis.

Geen opmerkingen: