zaterdag 30 mei 2015

Brouwerij "De Molen"

Het had heel wat voeten in de aarde gehad, voordat de afspraak was gemaakt. Tijdens het feest, waarop de kersverse Abraham Jos Drabbels door het IJVL-gelegenheidskoor werden toegezongen, kregen Jaap de Gorter en hij een cheque aangeboden voor een etentje.

Een hele rij data passeerde de revue tot aan half oktober toe. Gisterenavond was de enige avond, waarop iedereen kon. Zodoende fietsten Ada en ik naar Leiden Centraal, waar vandaan we naar Bodegraven treinden om op Overtocht 43 Eet- en Bierlokaal "De Molen" te betreden.

De zes aanwezigen namen alvast wat te drinken, voordat de rest van de disgenoten binnendruppelde.

Toen bijna het hele gezelschap van de Elfstedentocht van 2012 met partners aanwezig was, kregen we bij de koperen ketels in "De Molen" een smeuïge uitleg over het brouwen van bier met daarbij een proeverij. Driemaal kregen we een klein glaasje bier om de betreffende biersoort te ruiken en te proeven.

Ook sommige uitdrukkingen in het Nederlands kwamen ter sprake. "Leven in de brouwerij" duidde op een glas bovenop het vat, waarop was af te lezen, hoe ver het vergistingsproces gevorderd was.
Juist die taalcomponent zette mij tijdens het begin van de maaltijd hard aan het werk. Doordat de brouwerij een grotere ketel heeft in een gebouw 200 meter verderop, werd een biertje "Heen & Weer" genoemd. "Schots & Scheef" volgde. Zodoende kreeg in het vervolg ieder gelegenheidsbiertje een dubbele naam, zoals "Op & Top".
Samen met Corinne van den Haak, die vaak net zoveel plezier in spelen met taal heeft als de schrijver van dit blog, hadden we binnen een half uur een kleine 100 woordcombinaties bij elkaar zoals "Kommer & Kwel", "Erop en erover" en "Man en Paard". Ik zal ze u verder besparen, behalve de schaatsgerelateerde "IJs & Weder", "Koek & Zopie" en "Ard & Keessie".

De hersencellen waren dus aardig geactiveerd na de uitleg, waar de term "bovengistend bier" vandaan kwam.
Het eten was heerlijk, met telkens een ander bijpassend biertje en het was reuze gezellig. Dat gold niet voor het regenweer buiten, waar de wandelaars aan de avondvierdaagse mee te maken kregen.
Tijdens de autorit terug naar Leiden, waar Hans Boers ons afzette bij het station, hadden we onderweg een kortstondige wolkbreuk. In de regen fietsten we weer terug naar huis na een gezellig bezoek aan brouwerij "De Molen". Ik kan het u aanbevelen.

Geen opmerkingen: