vrijdag 8 mei 2015

Onweer

Afgelopen woensdag zijn 2 jonge vrouwen in Amersfoort om het leven gekomen tijdens een onweersbui, toen de bliksem insloeg in de boom, waaronder zij schuilden.

Jaarlijks komen er in Nederland maar 1 tot 2 mensen om het leven door blikseminslag. Zo bezien valt het wel mee. Maar jij zult maar net die persoon zijn.
Als kind was ik niet bang voor onweer. Dat kwam pas in de puberteit, toen ik vaak bij mijn oudste broer bollen raapte in de zomervakantie. Dan werd je op warme dagen soms getrakteerd op een onweersbui. Uiteraard schuilde je dan.
In die tijd waren er ook een vader en een zoon uit Noordwijkerhout, die liggend onder een zeil schuilden voor de bui. Op een gegeven moment klonk er een harde donderslag.
"Dat was een harde klap, pa", zei de zoon.
Maar vader antwoordde niet meer.

In 1984 kwam Eric Jongbloed, de keeper van DWS en zoon van Oranje-goalie Jan Jongbloed, die bij de WK-finales van 1974 en 1978 op doel stond, om het leven door een blikseminslag tijdens een wedstrijd.
Om dit risico niet te lopen werd ooit een landelijke marathonwedstrijd op de Jaap Edenbaan, een van de weinige openluchtbanen in Nederland, gestaakt wegens onweer. In oktober!
Zelf heb ik regelmatig te maken gehad met onweer tijdens fietsvakanties. Als je onderweg bent, dan zoek je zo snel mogelijk een plek, waar je schuilen kunt.

Soms is dit een boerenschuur, soms bof je en tref je een café of restaurant.

En soms vind je geen goede schuilplaats en maak je je klein temidden van een groep bomen. Maar let er daarbij wel op, dat je niet onder eiken schuilt: "Eichen müss man weichen, Buchen müss man suchen."
In het open veld blijven is de slechtste optie bij een onweersbui. Wat dat aangaat biedt een stad meer schuilgelegenheden.

Niet alleen met fietsen kun je zo'n bui treffen, maar ook met de droogtraining hebben we hier wel mee te maken gehad. In park "Cronesteyn" zochten we een plek temidden van een grote groep bomen, maar veel leuker was het, als we bij de kantine van "Swift" waren. De training werd dan eerder afgebroken voor een zeer gezellige derde helft. Iedereen kwam dan de training "evalueren". Want bij onweer geldt: veiligheid voor alles!
Dat gaat vooral ook op bij het opzetten van de tent tijdens fietsvakanties.

Geen opmerkingen: