dinsdag 25 juli 2023

Noord-Groningen

Om kwart voor 4 werd ik wakker van een harde donderslag. Even later volgde er nog één. Ada was ook wakker. We verlieten de tent op de minicamping bij herberg Wongema in Hornhuizen en gingen snel naar de w.c. voordat de bui los zou barsten.

Waar we gisterenavond de volle lading kragen na de lezing in de kerk, daar schampte de bui ons. Het bleef bij wat gespetter. De merels zongen om 4 uur dat het een lieve lust was.

Desondanks vielen we toch weer in slaap. Op een korte onderbreking na sliepen we tot kwart voor 7. We braken de tent af, waarbij we meer waterschade van gisterenavond hadden dan gedacht. De matjes zetten we rechtop, de buitentent droogden we over een tafel.
Om half 8 zaten we aan het ontbijt. Na een toetje met wat fruit at ik nog een viertal boterhammen, voordat we om 9 uur vertrokken voor een stiltewandeling naar de kwelders.
Daarbij passeerden we de oude en de nieuwe Waddenzeedijk. De landbouw ging van grootschalig naar nog grootschaliger.


Desondanks was het er stil. Nog stiller was het bij de kwelders.

In de verte zag je Schiermonnikoog liggen.



In stilte werden wat foto's gemaakt.  Ik liep de kwelder op.

Hier zag je de gebarsten grond met een laagje kristalhelder water erboven en veel planten, die het aangespoelde slib vastlegden, zodat de kwelders steeds hoger en breder werden. De Waddenzee in miniatuur.

In stilte liepen we terug naar Hornhuizen. Na een groepsfoto vertrokken we om kwart voor 10 onder Hollandse luchten via Kruisweg, Kleine Huisjes, Kloosterburen en Broek naar Pieterburen.
Bij Westernieland, geboorteplaats van Freek de Jonge, reden we naar de Waddendijk.

Bij Noordpolderzijl reden we aan de Waddenzijde van de dijk. Na wat foto's vertrokken we in kleine groepjes door de polder naar Uithuizen, waar we iemand oppikten, die de hoofdgroep had gemist.

Met zijn vijven kwamen we bij Oosternieland, waar we een Middeleeuws kerkje bekeken en op een bankje lunchten.

Op het moment, dat we aanstalten maakten om naar Hoogwatum te vertrekken, kwam de hoofdgroep van de "Luchtfietsers" aangereden. In kleine groepjes reden we via Kolhol, Losdorp en Spijk naar Hoogwatum.
Daar zouden we onder leiding van Rinke gaan wadlopen. Doordat het water te hoog stond, viel het wadlopen in het water. Een aantal fietsers besloot om in de Dollard te gaan zwemmen. Het water was erg lekker.
Rinke gaf uitleg over het wantij, waardoor op de ene plek zandplaten ontstonden en op andere niet. 

Na nog even in het zonnetje te hebben gezeten, fietsten we zuidwaarts.

Waar we eerst meewind hadden, hadden we nu vooral zijwind. Langs de dijk met veel grazende schapen trapten we naar Delfzijl. Bij Scoutinggroep Fivel konden we op een groot grasveld onze tenten opzetten na 63 kilometer fietsen door Noord-Groningen.
We aten 's avonds tahinsoep, risotto met groente en een toetje met appelmoes, yoghurt en vla. Na de maaltijd zaten we 's avonds te overleggen in kleine groepjes over wat de ideale uitkomst zou zijn van onze fietstocht naar Esbjerg.
Aansluitend bespraken we de route van morgen met het oog op de voorspelde regenhoeveelheden en de harde wind. Nadat we besloten hadden, dat we vroeg zouden vertrekken om de storm voor te zijn, keek ik nog even op de site van de NOS.

Schiphol had voor morgenochtend alle inkomende vluchten geannuleerd. Dat is het echt serieus!
Eronder stond, dat voor het Waddengebied en de noordelijke provincies windstoten tot 120 kilometer per uur werden verwacht.
Waar kon je dan schuilen en zou het veerpont over de Eems bij Dützen wel varen?
Ik deelde het bericht met de "Luchtfietsers" en de organisatoren gingen om half 11 in conclaaf. Het advies van deze oude rot was: nog een nacht in Delfzijl blijven!

Eén van de "Luchtfietsers" kwam langs de tenten voor een peiling: gaan of blijven?
De slaap kwam snel.

Geen opmerkingen: