woensdag 27 juni 2018

Krijn Post

Soms heb je in de bibliotheek onverwachte ontmoetingen. Zo ook vanmorgen, toen ik een oude man mocht helpen bij het kopiëren van krantenknipsels uit een plakboek. De eerste foto betrof een wielerwedstrijd uit 1955....
Het bleek Krijn Post te zijn, een van de beste amateurwielrenners uit de jaren '50. Met winst in de Ronde van het IJsselmeer, de Ronde van Midden-Nederland, de Ronde van Zuid-Holland en 4 keer op rij winst bij het kampioenschap van Noord-Holland timmerde deze Haarlemmermeerder flink aan de weg.
Hoewel wonend aan de Leimuiderdijk in Burgerveen, stond hij te boek als Venneper. Voor de post viel Burgerveen onder Nieuw-Vennep.
Hij was 2 jaar lid van "Swift" ïn Leiden en daarna van "De Bataaf" in Zwanenburg. Hij bleek Hans Solleveld te kennen, met wie ik de laatste jaren in de Leidse IJshal schaatsles heb gegeven aan kinderen. Verder kende hij mijn inmiddels overleden ex-zwager Joop Cuvelier en zijn wielrennende broers goed, net als de voormalige trainer van DIOS, Frans Mahn.
Het was een genoegen om met de 85-jarige ex-prof te praten over de wielersport rond mijn geboortejaar. Hij oogde nog steeds fit en zorgde voor genoeg dagelijkse beweging. Krijn Post kan bogen op een mooie erelijst. Ik neem mijn petje af voor deze krasse knar.

Geen opmerkingen: