maandag 27 december 2010

Retourtje Marken

In vroeger tijden, toen Marken nog een eiland was in de Zuiderzee, vertrok vanaf "'t Marker veerhuis" de boot naar Marken. Daar de meeste mensen weer terug keerden naar de vaste wal, werden retourtjes het meest verkocht. Wij besloten vandaag ook van deze mogelijkheid gebruik te maken.
Helaas was de boot uit de vaart genomen wegens ijsgang, dus wij moesten op eigen gelegenheid maar in Marken zien te komen. Met geslepen ijzers onder de voeten bleek dat echter uitstekend te gaan.

Toch was het geen vanzelfsprekendheid, dat we op deze maandag op de Gouwzee zouden gaan schaatsen. Gisterenavond had het al gedooid in vrijwel het hele land, en het was de hele nacht blijven dooien. Ik had mog een tweede mailtje rondgestuurd met mijn twijfels, want hoewel ik vermoedde, dat je zeker bij Monnickendam zou kunnen schaatsen, 100% zeker was het niet.
Nadat ik schaatles had gegeven in de IJshal, stonden er 8 mensen op me te wachten: Hen van den Haak, Bert Raaphorst, Jacques Doeleman, Gabrielle Boon, Annette van Houwelingen, Frans van Rijn, Carla en Mary Geradts. Na kort overleg besloten we de gok te wagen en daar waren we blij mee, ondanks het sneltend ijs, dat we onderweg her en der in de sloten zagen liggen.
Bij de haven van Monnickendam aangekomen zagen we het vertrouwde gezicht: schaatsers op de vlakte voor ons. We kleedden ons om in "'t Marker veerhuis", waar Maria Nieuwenhuis binnen kwam. Zij had al een uur geschaatst, maar was helaas onderuit gegaan bij was smeltwater. Een koude douche is er niets bij. Van deze IJVL-er hoorden we, dat het stuk in de haven slecht was, maar dat op de Gouwzee het ijs wel goed was. Hetgeen klopte.

Zodoende hadden we, ondanks de lichte dooi, een heerlijke schaatsmiddag. In drie groepjes reden we naar de drinkpost bij de dijk. Met Bert en Jacques reed ik vooruit, voor de middengroep van 4 personen. Carla en Annette sloten de rij.
In dezelfde samenstelling reden we naar Marken toe, en weer terug naar de drinkpost. Dit stuk was, net naast de uitgetrapte baan, spiegelglad. Zodoende kon je, zeker met de wind in de rug, een behoorlijke snelheid ontwikkelen. Dit dwong ons regelmatig om te remmen, want er waren flink wat opgevroren sneeuwranden, waar je doorheen moest.
Het was, kortom, weer genieten!

Terwijl de rest nog onderweg was naar de drinkpost, reden wij met ons drieën nog een keer terug naar Marken om vervolgens door te kachelen naar 't Hemmeland, waar we de rest van de groep weer tegenkwamen. Zij reden rustig door naar Monnickendam, terwijl wij vol gas nog een keer naar de drinkpost reden.
Hier spraken we met één van de vegers. Hij vertelde, dat je in deze hoek van de Gouwzee altijd zeer snel kan schaatsen, doordat grondijs deze hoek in geblazen wordt. Momenteel ligt er ongeveer 16 cm ijs! Kortom, als het vannacht niet dooit, kun je daar dinsdag nog prima terecht.

Het slechtste stuk ijs was de laatste kilometer naar Monnickendam. We ontmoetten de rest van de groep in "'t Marker veerhuis", waar we nog wat aten of dronken. We hadden allemaal volop genoten van het retourtje Marken!

1 opmerking:

Unknown zei

Wilde jullie net even bellen, maar ben nu al bijgelezen via je site: leuke stukjes, zeg! Wat genieten jij en je maatjes enorm van deze winter. Het nodige voorwerk is nu ook al gedaan om voor het vervolg nog uit een ander ijsvaatje te tappen. Jammer, dat ik deze sport zelf niet beheers :o((
Zag net de nieuwe T-pluim en het blijft nog ongelooflijk onduidelijk wat a.s. woensdag/donderdag zullen opleveren: lichte dooi of matige vorst...
Ook ik hoop op het laatste!
Groetjes, Paul