woensdag 1 december 2010

Meteorologische winter


Op 1 december begint de meteoroligische winter, die loopt tot 1 maart. En in tegenstelling tot de meeste andere jaren begon de winter ook écht, met in het hele land gevoelstemperaturen van -10 tot -15. Normaal gesproken kun je met dit soort gevoelstemperaturen het natuurijs op, maar door de combinatie van sneeuw en harde wind in de afgelopen dagen was dit nog maar zeer sporadisch mogelijk. Toen ik maandagmiddag naar huis fietste, lag de Schenksloot bijna helemaal dicht. 's Avonds viel er een paar cm sneeuw, die als een broeikas werkte op de paar cm ijs, terwijl de harde wind het ijs stukje bij beetje wegknabbelde. Op dinsdagmorgen was, ondanks de lichte vorst, bijna de hele Schenksloot weer ijsvrij.
Wat in Leiden gebeurde, vond natuurlijk ook in de rest van het land plaats. Zodoende is op Schaatsforum nog maar een enkele plek gemeld, waar je kunt schaatsen op natuurijs en dan is het veelal nog maar 4 cm dik. Te dun en te weinig ruimte voor een leuke tocht om morgen een heel eind voor te gaan rijden. Vermoedelijk zal het vrijdag wel lukken. Mogelijk gaat de ijsbaan in Voorschoten dan open. En vaak kun je dan ook al snel op de Vogelplas! Weet iemand, hoe deze er nu bijligt?
Verder kreeg ik van ijsmeester Bert Rijkse uit Ankeveen dit mailtje: Er wordt hier geschaatst maar op heel kleine schaal. De wind houdt nog hele stukken open. Op wat meer besloten stukken lukt het al.
Morgen gaat het sneeuwen, dat zal ook niet helpen.
Het is nu nog even het verhaal van "It kin net".

De eerste slagen op natuurijs in het seizoen 2010-2011 komen hoe dan ook met rappe schreden naderbij.

Geen opmerkingen: