dinsdag 9 juli 2013

Zweten op de schaatsplank

We beleven een week met het prachtigste zomerweer. Het is zonnig, er staat niet al te veel wind en de temperaturen zijn zo hoog, dat je toch nog lekker kunt sporten. Gisterenavond hadden we dan ook een heerlijke trainingsavond op "De Bult".

Ik moest om kwart over 7 al bij het clubgebouw van Swift zijn, daar ik de sleutels van de kleedkamers en de container in mijn bezit had. Met Jos Drabbels fietste ik er naar toe. We waren er voor Jaap de Gorter, de trainer, die geweldig kan delegeren. Gedrieën haalden we de schaatsplanken, de elastieken en het touwladder uit de IJVL-container.
Er was een behoorlijk grote groep. Ondanks een aantal afmeldingen wegens vakantie e.d. gingen er 10 planken mee naar boven. Daar verzorgde Jaap zijn deel van de training: twee rondjes inlopen op het pas gelegde asfaltpad.
De training werd voor de volgende onderdelen overgedragen aan "Good old" Pieter, die een kwart eeuw lang droogtraining heeft gegeven. Het betrof 2 technische onderdelen: schaatsstappen in de elastieken en de schaatsplank.
Frans van Rooij en ik mochten elkaar tegenhouden, als de ander de schaatsstappen deed. Je kunt goed hangen in de elastieken, zodat je de valbeweging en de zijwaartse afzet goed kunt oefenen. Ook de bochtstappen kwamen aan bod. Pieter liep langs en gaf aanwijzingen aan deze en gene.

Het leukste, maar in zijn eenvoud ook het zwaarste onderdeel, was de schaatsplank. Het benadert de schaatsbeweging het beste, maar doordat je constant af moet zetten in een redelijk hoog tempo is het behoorlijk vermoeiend. Daar kwam ook de vrij hoge temperatuur nog eens bij.
Ik had daar bovenop nog een extra hindernis te overwinnen. Er lag een flinke laag stof op mijn plank, zodat deze stroef was. Het glijden ging daardoor minder. Wil je goed kunnen trainen op de schaatsplank, dan moet je al glijdend de andere zijkant halen, daar je anders niet af kunt zetten. Op een stroeve plank betekent dit, dat je explosiever af moet zetten. Het was dus flink zweten op de schaatsplank.
Daar kwam nog een kleine uitsmijter bij. In hetzelfde tweetal moest je in de elastieken 3 maal 15 seconden voluit: tripping, schaatsstappen en tenslotte omhoog sprinten, terwijl je door je partner tegengehouden werd.

Aan het derde onderdeel, wat Jaap gedelegeerd had, kwamen we niet eens toe. Annerieke van der Beek mag volgende week haar kunsten op de touwladder vertonen in de ijdele hoop, dat wij dat dan precies zo nadoen.
Met de zes personen van de voormalige dinsdagavondgroep sloten we de avond gezellig af in café "Plantage". We deden aan vochtcompensatie voor het zweten op de schaatsplank.

Geen opmerkingen: