maandag 15 juli 2013

Chi Kung

Chi kung (qigong) = energie training

"Chi" (of "qi") is een Chinese term voor energie, levenskracht, vitaliteit. En "kung" betekent: training, ontwikkeling, oefening, cultivatie, werk. Dus "qigong" of "chi kung" = energietraining, speciale fitnesstraining.
Chi Kung wordt ook geschreven als "qigong", "qi gong", "qi gung", "chi kong". Je spreekt het uit als: tjie kong.

Jaap de Gorter, de grootmeester van het delegeren, had weer een bijzondere droogtraining georganiseerd.
Nadat hij zijn enige onderdeel, het inlopen over 700 meter, had gegeven, was de beurt aan Annerieke van der Beek. De oefeningen op de touwladder, die vorige week wegens tijdgebrek niet doorgingen, kon ze vanavond alsnog geven. En ik moet zeggen: het was heel verrassend.
Ogenschijnlijk ziet het er heel eenvoudig uit. Maar schijn bedriegt. Een hele serie varianten werden uit de losse pols tevoorschijn getoverd.
Ogenschijnlijk ziet het er ook uit, dat je er niet vermoeid van raakt. Maar ook hier bedriegt de schijn. Op deze warme zomeravond zweette je binnen de kortste keren als een otter.
Na een tiental oefeningen was de Chi Kung-lerares van aan de beurt.

Zij gaf drie kwartier Chi Kung-training.

Allereerst kregen we een korte uitleg wat Chi Kung was en hoe het ontstaan was. Voor schaatsers, die gewend zijn om zoveel mogelijk te bewegen, is het toch wel apart om bewegingen heel rustig uit te voeren of soms zelfs vrij lang nauwelijks te bewegen.

Marente typeerde een oefening zeer raak als "alert ontspannen".

Bij het schaatsen is dit trouwens een uitstekende mentale grondhouding. Je moest daarbij bijvoorbeeld vrij lang vanuit je heupen draaien.

De slotoefening was, dat je moest doen, alsof je als eerste op natuurijs stapte, waarvan je niet wist, of het betrouwbaar was. Je moest heel voorzichtig stappen en dan langzaam maar zeker de druk op het voorste been opvoeren.


Dat voorzichtige stappen deed ik trouwens toch wel, want ik voerde de oefening in het gras op "De Bult" op blote voeten uit.

Intuïtief kwam de rustige training vanavond zeer goed uit na het hardlopen van gisteren met Hans Boers. De lachspieren waren in ieder geval genoeg getraind. Daar hadden we geen Chi Kung voor nodig....

Geen opmerkingen: