zondag 13 oktober 2013

De krul of "Wie gaat er nu hardlopen?"


Het zal weinig mensen ontgaan zijn, dat we in het westen van ons land één van de natste oktoberdagen ooit beleven en het KNMI in De Bilt zelfs de allernatste.
Dit hebben we allemaal te danken aan een storing, die vanaf Zuid-Engeland de Noordzee op trekt en in het westen van Nederland met een krul bij Noord-Holland weer de zee op draait.

Van oorsprong kwam dit regengebied uit Duitsland en met een noordoostenwind draaide het vrijdag Nederland binnen om zaterdag met een krul boven Groot-Brittannië weer richting Nederland te trekken. Boven het nog warme Noordzeewater werd het regengebied geactiveerd met alle gevolgen van dien voor met name de Zeeuwse en Zuidhollandse eilanden.
Wie denkt, dat ik me door het weer liet weerhouden om te gaan hardlopen, vergist zich deerlijk. Ondanks code oranje, wat duidt op gevaarlijk weer, trok ik om half 3 de deur achter me dicht en liep via het Morskwartier naar Naturalis.

In de stromende regen liep ik langs een gezin, dat net uit het museum kwam, onder een paraplu en gestoken in regenjassen.

Een klein meisje vroeg aan haar ouders: "Wie gaat er nu hardlopen?"
Ik vermoed, dat haar ouders het antwoord schuldig moeten blijven. Maar het antwoord is heel simpel: in de winter moet ik topfit zijn. Over 2 maanden, op zondag 15 december, sta ik weer aan de start van de 1000 rondjes van Leiden. En net als vorig jaar is het goede doel weer de Monique Velzeboer Foundation.

Een paar minuten later liep ik langs de plaats van handeling: de Leidse IJshal, waar het parkeerterrein behoorlijk vol was. Via de Haagweg liep ik naar de Stevenshof terug, waarbij ik met het oog op de Zevenheuvelenloop voor de tweede keer de hoge brug over de Stevenshofdreef beklom na een slinger via de Rijndijk. Of kan ik beter spreken van een krul?

Thuis gekomen liep ik meteen door naar de douche, waar de drijfnatte sportkleding uitgetrokken werd en ik met warme waterstralen weer warm werd.

Het is voor de ouders van het jonge meisje te hopen, dat de 6 andere hardlopers, die ik bij de 8 kilometer lange training tegengekomen ben, niet via Naturalis gelopen zijn, want anders zijn ze de hele middag bezig met het beantwoorden van deze prangende vraag: "Wie gaat er nu hardlopen?"

Geen opmerkingen: