donderdag 24 oktober 2013

Circus

Het was onbewolkt, toen ik de gordijnen openschoof. Er stond weinig wind, dus dan koelt het 's nachts aardig af. Het was, ondanks de "Spaanse lucht", een graad of 8, toen ik naar de Vondellaan fietste. Een pleziertochtje van nog geen 3 km, want de bomen vertoonden de meest uiteenlopende herfsttinten.
In de Leidse IJshal was deze temperatuurdaling goed merkbaar. Het ijs was harder dan gisteren en vooral eergisteren en de kuiltjes waren verdwenen. In mijn clownspak reed ik een rondje of 10 in, waarbij ik een van de schaatstrainsters een prachtige buikschuiver zag maken, toen ze uit moest wijken voor een kind, dat plotseling van richting veranderde. Voor de uitvoering kreeg ze van mij een 9!
Op de binnenbaan mocht ik samen met Niels les geven aan 10 van de 93 kinderen. Voor Niels was het de eerste keer, dat hij training gaf. Het grote voordeel, dat hij aan mij gekoppeld was is, dat het daarna alleen nog maar mee kan vallen.
Want vallen deden we natuurlijk: op de billen, voorover en uiteraard ook de buikschuiver tijdens de schaatsles rond het thema "Circus".

Dit biedt een heel arsenaal aan oefeningen. Denk daarbij aan de trapeze, waarbij je omhoog en omlaag gaat, de acrobaten, die ballen in de lucht houden, maar op een gegeven moment de ballen laten vallen en op moeten rapen en de koorddansers, die zo lang mogelijk op een been moeten schaatsen met de armen wijd gespreid om het evenwicht te bewaren.

Daarnaast lopen er in het circus dieren van diverse pluimage rond. Denk daarbij aan de apen, waarbij de kinderen diep zitten, de tijgers, die door de hoepel springen en de slang, die kronkelt, waarbij je met alle kinderen achter je langs de pilonnen slalomt.
Om de olifanten niet te vergeten. Laat de kinderen rijden met de armen als slurf voor je gezicht (balans), lekker stampen en uiteraard de olifantenoren, waarbij je de zijwaartse afzet oefent.

De dikke directeur, waarbij je met je buik vooruit moest schaatsen en de clown met zijn schaatsstappen, ontbraken natuurlijk niet.
Het leuke van werken met zo'n thema is, dat kinderen, zonder dat ze het beseffen, een hele serie verschillende oefeningen afwerken. Laat dat maar aan de clown van Circus Breed over....

Geen opmerkingen: