dinsdag 8 oktober 2013

Protestgeneratie

De eerste generatie, die na de Tweede Wereldoorlog geboren is, kreeg als overkoepelende karakterisering het etiket "Protestgeneratie" opgeplakt. De jaargang 1955 zat zo'n beetje aan de staart van deze generatie. We hebben in onze jonge jaren dan ook volop meegedaan met het protesteren tegen allerlei onrecht in de wereld.

En wat is er dan mooier, dan je levenspartner te leren kennen bij de blokkade van een kerncentrale. Niet bepaald romantisch, maar zeer duurzaam.

Vanavond behoorde ik niet zozeer tot de protestgeneratie, maar meer tot de testgeneratie. Ik wilde wel eens uittesten, hoe de schaatsconditie was. Over ruim 2 maanden mag ik de 1000 rondjes van Leiden weer gaan rijden en dan moet je toch over voldoende uithoudingsvermogen beschikken om urenlang te kunnen schaatsen.

En de eerste test was vanavond. Kon ik een uur aan een stuk doorschaatsen zonder omhoog te moeten.
Daar ik vorige week dinsdagavond schaatsles heb gegeven, was dit de eerste gelegenheid om een uur lang te kunnen buffelen. Het was gezellig druk, met een peloton van ruim 20 man, van waaruit met grote regelmaat groepjes in wisselende samenstelling vertrokken om een rondje te pakken. Zelf deed ik daar ook aan mee. Na een rondje gepakt te hebben, sloot je je achter aan om na een paar rondjes in de luwte weer bij een groepje aan te sluiten.
Dit hield ik een uur vol. Daarna reed ik nog een klein half uur door, maar wel met korte onderbrekingen om even met wat andere schaatsers te praten. Zo reed ik het laatste blok op met iemand in een Skits-jack, een studentensportvereniging uit Amsterdam.

En als lid van de protestgeneratie vond ik het helemaal niet erg om mijn kennis en ervaring over te dragen aan de jongere generatie. Mijn tip aan deze jongere over waar je in deze omgeving je snel op natuurijs kunt schaatsen was heel simpel: de Vogelplas.
Hij kende deze prachtige natuurijsbaan niet. Ik hoop deze winter daar veel rondjes met hem te rijden.

Geen opmerkingen: