woensdag 9 oktober 2013

De bijhaal

Vandaag had ik een dagje vrij genomen. Daar Ada in het winterseizoen altijd schaatsles neemt in de Leidse IJshal, had ik nu de gelegenheid om dat ook te doen. We fietsten naar de Vondellaan, waar zo'n 30 lesklanten waren. Ada les kreeg in de grote groep van Paul, terwijl ik met 5 anderen onder handen werd genomen door Paula van Hoek.

Na het inrijden, waarbij ik de paar rondjes rust gemakshalve maar oversloeg, kwam de kern van de schaatsles te liggen op de bijhaal. We moesten eerst zo lang mogelijk op 1 been glijden op het rechte eind. Als je voet niet goed plaatste, ging je richting boarding.
Aansluitend kwam de bijhaal als oefening. Daar ik hier met skeeleren dit seizoen veel op geoefend had, kon ik dit makkelijk oppikken. Met schaatsen deed ik dit te weinig, daar ik veel in een peloton schaats en dan te veel rekening houd met degenen, die achter me rijden.
"Dan moeten ze maar iets meer afstand houden", zei Paula terecht.
De bijhaal ging goed, maar ik plaatste mijn standbeen te ver naar buiten. Maar daar was ook een goede oefening voor: de schaatssprong. Rustig schaatsend moest je je voet niet gewoon plaatsen, maar "springend" neerkomen. Zijwaarts, wel te verstaan.
Met deze oefeningen als basis werd de techniek van en rond de bijhaal nog wat verder bijgeslepen, onder andere door tweebenig te schaatsen en dan telkens op de buitenkant te schaatsen, terwijl je steun had van de binnenkant van het andere been. Ook de olifantenoren met boorschaatsen hielp ons.
Ik kreeg van Paula complimenten, dat ik de bijhaal en het goed plaatsen zo goed uitvoerde. Maar dit compliment is wederzijds. Zonder de goede uitleg en de juiste aanwijzingen had ik het me niet zo snel eigen kunnen maken.
Ada en ik bestelden koffie en warme chocolademelk in de kantine van de IJshal, voor we naar de boerenmarkt fietsten, waar we wat voorraad voor de komende dagen haalden.

Geen opmerkingen: