zondag 20 oktober 2013

Oktoplus

Over 4 weken is er een reünie van jongerenkoor Oktopus uit Nieuw-Vennep.

Naar aanleiding van de publiciteit kreeg de dirigent enkele vragen over de muziek. Joop Beenakker mailde er eentje door: "Zingen wil ik van de wereld, tja het is een gospel, maar welke, ik weet het niet meer, jullie?"
Met deze gegevens ging ik aan de slag, met youtube als voornaamste bron om uit te putten. Als ervaren speurspecialist weet ik, dat de keuze van de juiste trefwoorden essentieel is. Dat was al zo in de tijd, dat ik vragen beantwoordde via het reeds ter ziele zijnde Al@din, nu is dat nog steeds het geval.
Met de mij beschikbare gegevens vond ik uiteraard niets, of beter gezegd veel te veel. Er moest dus een verfijning bij komen. Ik wist, dat we vroeger veel nummers van Harry Belafonte zongen met een bewerkte, Nederlandstalige tekst.

Ik vond genoeg, maar niet het nummer, wat ik zocht zonder zanger of titel.
Gospel leverde dus niet het antwoord op. Dan maar beginnen met een ander trefwoord. Vroeger werden gospels vaak aangeduid als negro spirituals. Ook zo kwam ik aardig wat bekende nummers tegen, maar het bleef het zoeken naar een speld in een hooiberg.
Maar dan krijg je het gekke: bij muziek, die zeer lang weggezakt is in je geheugen, komen plots wat flarden naar boven als je er mee bezig bent. En dat ben ik regelmatig, als ik voor mijn blog een bepaald nummer zoek. Je traint dan in zekere zin een gedeelte van je geheugen, waardoor plotseling een luikje opengaat, waarachter het muziekstuk als het ware verborgen zit.
Vorige week schoot me, terwijl ik aan het zoeken was, het woord "Great" uit de titel te binnen. Het toevoegen van dit woord aan "negro spritual" leverde een serie resultaten op, waarbij op de eerste pagina de voltreffer al zat: "In that great gettin' up morning".

Dit speuren naar het antwoord op lastige vragen is een van de redenen, waarom ik gekozen heb voor het prachtige beroep van bibliothecaris.

Geen opmerkingen: