vrijdag 24 april 2015

Koningsspelen

Als je willekeurige Nederlanders vraagt, of ze namen van deelnemers aan de Elfstedentocht van 26 februari 1986 kunnen noemen, dan is de kans groot, dat ze met 2 namen op de proppen komen. De eerste is die van de glorieuze winnaar Evert van Benthem, de tweede hoogstwaarschijnlijk die van Willem-Alexander van Buren.

Het hoeft dan ook geen verbazing te wekken, dat deze sportliefhebber bij zijn inhuldiging als vorst der Nederlanden, de Koningsspelen introduceerde. Dit jaar viel Leiden de eer te beurt de plaats te worden, waar het officiële startschot van de Koningsspelen 2015 gelost zou gaan worden door Willem-Alexander en Máxima.

Bij deze gelegenheid zei de koning: "Het is belangrijk om te bewegen. Als dat in een traditie past, ben ik daar een groot voorstander van. Het belangrijkste is dat die traditie ook inhoud heeft, met deelnemende scholen en kinderen die plezier hebben in het sporten."
Deze schaatstrainer hoopt ook, dat het een traditie wordt. Kinderen kunnen niet genoeg sporten en bewegen. Je moet het boompje buigen als het jong is. En als het koningspaar de Leidse kinderen een zetje in de goede richting kan geven, dan is daar niets mis mee.
Op weg naar mijn werk fietste ik om half 9 langs de 3 Oktoberhal, waar het een drukte van jewelste was. Er waren verkeersregelaars, die auto's tegenhielden en fietsers voorrang gaven. Dat moeten ze vaker doen!
Daarnaast stonden er wat auto's in de duurste prijsklasse, terwijl de kreet "Meer blauw op straat" echt klopte. De politie voerde vandaag overduidelijk geen actie.

Wat de beveiliging betreft, die is niet bepaald minder geworden dan begin jaren '80. Integendeel, maar dat brengt de tijdgeest met zich mee. Er lopen helaas meer dan genoeg mensen rond, die het waanidee hebben, dat ze hun God dienen als ze andersdenkenden om zeep helpen.

En voor dit soort fanatici is een koning natuurlijk de hoofdprijs.

Maar gelukkig ontging de Leidse kinderen het hele beveiligingscircus rondom hen. Zij konden gewoon zorgeloos genieten van een zonovergoten sportdag. En zo hoort het ook!

Geen opmerkingen: