donderdag 30 april 2015

Europese Spelen

De afgelopen dagen waren de Europese Spelen in het nieuws. Binnenkort vinden de eerste Europese Spelen plaats in Bakoe in Azerbeidzjan.

Nederland is de grote favoriet voor het organiseren van de tweede editie van de Europese Spelen in 2019.

Het NOC-NSF stelde ons land deze week kandidaat voor het multisportevenement, dat een soort van Olympische Spelen is, maar dan uitsluitend voor Europese landen. Dit is naar het voorbeeld van de Aziatische Spelen en de Pan-Amerikaanse Spelen.
Ons land is de enige kandidaat, dus dat kan niet meer mis gaan, zou je denken. Ware het niet, dat het geld gaat kosten. De rijksoverheid moet met 27 miljoen euro over de brug komen, net aan 20% van het totale budget om ons land als sportland op de kaart te zetten. Terwijl iedereen weet, hoe belangrijk sport is om gezondheidsklachten te voorkomen, wordt de hand strak dusdanig strak op de knip gehouden, dat de kans bestaat, dat de organisatie van de Europese Spelen teruggegeven moet gaan worden aan het Europese Olympische Comité.
Dat zou een blamage zijn. Om je de ogen uit te kop te moeten schamen.

Denk niet, dat dit een onmogelijk scenario is. Een paar jaar geleden moest het Europees kampioenschap Handbal een maand voor de geplande opening teruggegeven worden wegens geldgebrek. De handbalvrouwen werden de dupe hiervan. Als gastland waren de dames deelnemer, maar door het teruggeven mochten ze niet meedoen. Ze hadden immers geen plaatsingswedstrijden gespeeld.
Waar bleef de rijksoverheid toen? En wij maar denken, dat we ooit een Wereldkampioenschap Voetbal of de Olympische Spelen zouden kunnen organiseren. Nou, vergeet het maar. Met deze kruideniersmentaliteit zullen we deze evenementen nooit en te nimmer krijgen. Als we als enige kandidaat niet eens in staat zijn om, met dank aan de rijksoverheid, de financiën voor de Europese Spelen rond te krijgen, dan verdienen we het ook absoluut niet!

Er wordt zo zuinig geteld, dat we aan het aftellen naar de Spelen nooit toe zullen komen....

Geen opmerkingen: