vrijdag 7 juli 2017

Addertjes onder twee sportcentra

Om iedere schaatser uit de Leidse regio op de hoogte te stellen van de uitkomst van de gemeenteraadsvergadering van gisterenavond, deel ik dit artikel van Loman Leefmans uit het Leisch Dagblad:

Het officiƫle startschot heeft geklonken, donderdagavond in de raadszaal rond tien uur. Leiden krijgt een nieuw overdekt zwembad, een nieuwe dubbele sporthal en een ijsbaan van nog onbekende omvang. Dat besloot een meerderheid van de gemeenteraad, maar er blijven addertjes onder het gras. Want als begin volgend jaar blijkt dat de regiogemeenten onvoldoende bijdragen aan het schaatscentrum, gaat dat feest niet door. "Toch wil ik een brede coalitie met de regio gaan vormen", aldus een uiterst optimistische sportwethouder Paul Dirkse (D66).
Leiden had aanvankelijk 29 miljoen euro opzij gezet voor de drie sportcentra. Dat bleek niet genoeg voor een nieuwe Vijf Meihal, een nieuw Vijf Meibad en een nieuwe ijshal. Leiden zag zich eerder dit voorjaar genoodzaakt er zeven miljoen euro bij te doen. En de regiogemeenten werden om een bijdrage gevraagd voor de ijshal. Vooral ook omdat de betrokken verenigingen veel liever een duurdere baan van 333 meter willen, dan een korte ovaal van 250 meter.
De VVD-fractie legde gisteravond al een bom onder het ijs. Als de regiogemeenten op 1 januari geen financiƫle toezegging hebben gedaan, gaat er een streep door de ijshal, waarschuwden de liberalen. Dan maar geen nieuwe schaatshal bij De Vliet. Want dat ijscentrumplan gijzelt de verhuizing van de Vijf Meihal naar de Boshuizerkade en de verhuizing van het zwembad naar De Vliet. "Veertig procent moet de regio bijdragen", vond VVD-raadslid Juliette Gilissen. Uiteindelijk kreeg de VVD onvoldoende steun voor het stellen van een uiterste datum, omdat het de precaire onderhandelingspositie van Dirkse zou ondermijnen.
Aan de nieuwe Vijf Meihal, met twee speelvloeren, kleeft ook nog een probleem. Een van de twee zalen wordt omzoomd door 2000 zitplaatsen. Wil basketbalclub ZZ Leiden er meer - en dat wil ZZ - dan moet de proforganisatie in de buidel tasten. "Waarom niet?", vroeg CDA’er Klaas de Vries zich af. "De schaatsclubs dragen ook een miljoen bij aan de nieuwe ijshal."
Of de Vijf Meihal uiteindelijk groter wordt dan nu is besloten, wordt later dit jaar bekend. En of de schaatsclubs hun gewenste baan van 333 meter krijgen, hangt ook komend najaar af van de bijdrage vanuit de regio. Dat is ook de reden dat Jeroen Straathof, oud-schaatskampioen en voorvechter van een lange buitenbaan in Leiden, gisteravond nog niet met beide handen in de lucht van de publieke tribune stapte. ,,We willen op alle mogelijke manieren Leiden helpen om de regio over te halen’’, meldde hij. De ludieke acties en droogtrainingen van de schaatsverenigingen die de afgelopen maanden op het Leidse Stadshuisplein werden gehouden, verhuizen nu ook naar de plaatsen om Leiden heen.

Geen opmerkingen: