zondag 2 juli 2017

De eerste klap

De eerste klap is een daalder waard. Dat ging gisteren op bij de openingstijdrit in de Tour de France in kletsnat Düsseldorf. Het mocht geen proloog heten, daar het langer was dan 10 kilometer. Desondanks wil deze bibliothecaris graag "De proloog" onder uw aandacht brengen.

Waar de Sky-ploeg onder leiding van Chris Froome een paar jaar lang de rest van het deelnemersveld onder de knoet wist te houden, daar vertoonde dit topteam en dan met name de kopman toch wat verval ten opzichte van de voorgaande jaren. Zo wist Froome de "Dauphine Liberé" dit jaar niet te winnen. Als Froome de Dauphine won, dan won hij dat jaar ook de Tour de France. Het beloofde dus een open Tour te worden.

De eerste klap was een letterlijke. Outsider Alejandro Valverde, die een fantastisch voorjaar had gereden, ging in een van de eerste bochten op het soms spiegelgladde wegdek onderuit en knalde tegen de dranghekken. Hij is met een ziekenwagen naar het ziekenhuis gebracht. Deze smaakmaker was zodoende de eerste uitvaller. Ik wens hem bij deze een voorspoedig herstel toe.
Aanvankelijk had ik Valverde in mijn Tourploeg opgenomen, maar vrijdag had ik een soort voorgevoel, dat ik beter voor Ritchie Porte kon kiezen, terwijl ik Damiano Caruso eveneens op het laatste moment heb ingeruild voor Dylan Groenewegen met het oog op de te verwachten massasprints. Dat konden er wel eens 7 worden dit jaar. Groenewegen was trouwens de eerste renner, die onderuit ging, maar hij gleed gelukkig door op het natte asfalt.

Dit is ook het verschil tussen vallen met schaatsen en skeeleren. Bij het schaatsen is de schade meestal beperkt juist door het doorglijden, bij het skeeleren heb je vaak behoorlijke schaafwonden.
Ook de Sloveen Primoz Roglic, vooraf bestempeld als een van de favorieten voor de winst in de proloog, pardon tijdrit, ging onderuit. Daar waar de rest van de Tourfavorieten zich kennelijk inhield, ging de Sky-ploeg wel voluit. Zodoende heeft Froome in de eerste 14 kilometer al een gat van een halve minuut geslagen op de meeste concurrenten.

Natuurlijk is hier nog niets beslist. In zo'n korte tijdrit kun je de Ronde van Frankrijk niet winnen, maar je kunt hem wel verliezen, zoals Valverde aan den lijve moest ondervinden.
Maar mentaal heeft Froome wel een flinke tik uitgedeeld. De eerste klap is wel degelijk een daalder waard.
Door deze uitslag zit ik met mijn zorgvuldig samengestelde Tourploeg wel meteen in de achterhoede met een schamele 28 punten op plek 2538 van de 3439 ploegen. Ik ben nog niet bepaald de beste Tourmanager.

Geen opmerkingen: